Arıtma tesisi yapılmayınca ilçenin kanalizasyonu Akdeniz'e akıyor

Arıtma tesisi yapılmayınca ilçenin kanalizasyonu Akdeniz'e akıyor
Hatay'ın Erzin ilçesinde arıtma tesisi olmayınca kanalizasyon suları Akdeniz'e dökülüyor. Kirli ve mikroplu suyun insan sağlığı, deniz canlıları ve tüm tabiatı tehdit ettiğini söyleyen Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, yetkilileri göreve çağırdı.

Erzin'de 2010 yılında belediye meclisi bir karar alarak İller Bankası'na başvurdu. Hazırlıkları yapılan Kanalizasyon Projesi'nde ilk kazma 2013 yılında vuruldu. Yaklaşık 3 ayda tamamlanan projeyle ilçe merkezinde birçok konutun atıkları, kanalizasyona dökülmeye başladı. Kanalizasyondaki kirli atıkların arıtılması amacıyla yapılacak arıtma tesisi inşaatı ise 2 yıldır başlamadı. İstasyon Caddesi'ndeki 5 dönümlük araziye tabelası dikilen arıtma tesisi, adeta yılan hikâyesine döndü. Kanalizasyonla birlikte tamamlanması beklenen tesisin ihalesi dahi yapılmadı. Arıtma tesisi yapılmayınca, ilçedeki atık sular borularla Erzin Deresi'ne dökülüyor.

Dere suyuyla birleşen pis suyun Akdeniz'e döküldüğüne dikkat çeken Erzin Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, bunun çevreye büyük zararları olacağını kaydetti. Suların mikroplu olduğuna anlatan Ertaç, "Kanalizasyon suları Erzin Deresi'ne, oradan da Burnaz sahiline dökülüyor. Su, hem denizdeki balık türleri açısından hem de denize giren vatandaşlar açısından zararlı. Atık suların, dereye boşaltılması çok yanlış. Bu açık bir çevre katliamıdır. Kanalizasyon suları mikrop yuvalarıdır. Mikroplu suyun Akdeniz'e dökülüyor olması, bölgedeki deniz canlılarını da büyük tehdit ediyor." dedi.

Yaşanan olayı 'skandal' diye niteleyen Ertaç, sözlerine şöyle devam etti: "Bu dereden çiftçiler bahçelerini sulamakta, kuşlar, hayvanlar su içmekte. Pis suyun karıştığı yerden su yaklaşık 13 kilometre sonra dere Akdeniz'e dökülüyor. Yazın Burnaz sahiline binlerce insan tatil yapmaya geliyor. Olaydan habersiz vatandaşımız denize giriyor. Yaklaşık 8 aydır durum böyle. Bu çevre kirliliği aklınıza gelebilecek her türlü hastalığı yayabilir. Denizlerde binlerce canlı yaşıyor. Biz denizden çıkan ürünleri yiyoruz. Kanalizasyonun yaydığı mikrop, önce hayvanlara, ardından insanlara geçiyor. Bunun bir an önce önlemi alınmalı."

'ÖNLEM ALINMAZSA HASTALIKLAR BAŞLAYACAK'

Gelişmiş ülkelerde arıtma tesisi yapılmadan kanalizasyonun kullanılmayacağını vurgulayan Çevre Koruma Derneği Başkanı Ertaç, "İlçemizde şaka gibi bir durum söz konusu. Arıtma tesisinin tabelası var, ihalesi bile yapılmıyor. Arsa 2 yıldır boş duruyor. Borular döşendiği için ilçe halkının yarısından fazlası lavabo borularını kanalizasyona bağladı. Günde tonlarca mikroplu ve hastalıklı su denize akıyor. Geç kalmadan önlem alınmalı. Yetkililere sesleniyorum. Bir an önce tedbir alsınlar." ifadelerini kullandı. CİHAN
27 Mayıs 2015 12:00
DİĞER HABERLER