Kobani protestolarının merkezi kabul edilen Diyarbakır’da polisin suikast iddialarına karşı tedbir amaçlı karakollara çekilmesi PKK’nın yönlendirdiği gençler için hediye olmuş.
Suriye'de PYD'nin kontrolünde bulunan Kobani kentine IŞİD’in saldırılarını protesto eden grupların yurt genelinde başlattığı gösteriler en çok Diyarbakır’a zarar verdi. Artık istedikleri gibi yol kesip kimlik sorabiliyorlar! Üstelik vatandaşlar da bunu kanıksamış.
İZLER HÂLÂ DURUYOR
Şehrin son 6 yıl içinde elde ettiği olumlu imajı terse döndü. Yoğun olayların yaşandığı 3 günün sonrasında şehirde hayat normale dönerken sokaklar hâlâ yaşananların iziyle dolu. Yanmış araçlar, sökülmüş kaldırımlar, yağmalanan bankalar, ateşlerden dolayı simsiyah olmuş yollar… Uzun yıllar sonra tankların sokağa çıkmasına neden olan olayların izleri hâlâ duruyor.
Bu durum şehre dışarıdan gelen insanları ürkütse de Diyarbakır’da yaşayanlar olayları kanıksamış durumda. Dükkanı yanmış, yağmalanmış esnaflar temizlik yaparken yan komşuları hiçbir şey yaşanmamış gibi normal gününe devam ediyor.
GECELER ONLARIN
Bugün'ün haberine göre; hava karardıktan sonra şehir sanki olması gerektiği gibi PKK'nın yönlendirdiği gençlere kalıyor. Huzurevleri, Bağlar, Suriçi ve Fiskaya bölgelerinde yaşları 10 ve 17 civarında olan gençler artık oyun haline getirdikleri araç durdurup kimlik sorma eylemleriyle vakit geçiriyor. Bazı yerlerde de yolun ortasında ateş yakarak geçişi tamamen engelliyorlar ta ki TOMA gelene kadar. Gariptir ki hiç kimse bu durumdan artık şikayetçi değil gibi. Durdurulan araçtaki şahıs ya kimliğini gösteriyor ya da Abdullah Öcalan ve PKK lehine slogan atarak yoluna devam ediyor. Aksi takdirde biliyor ki bir grup genç tarafından aracı taşlanacak.
BU SORUNUN CEVABINI BİLEN YOK
Herhangi bir saldırıya karşı tetikte olan güvenlik güçleri alarm durumunu en üst seviyeye çıkardı. Bu sefer tek tehlike PKK değildi. IŞİD’in de bomba yüklü bir araçla saldırı yapacağı ihbarı gergin günler geçiren şehri adeta patlama noktasına getirdi. Teyakkuz halinde olan güvenlik güçleri artık stresli bir bekleyişe geçti. Emniyet birimlerindeki üst düzey alarm durumunun ne zaman son bulacağını sorduğum bir emniyet müdürü bu sorunun cevabını kendilerinin de bilmediğini söyledi.
KÜÇÜKLER TAŞ BÜYÜKLER MOLOTOF
Taşlama ve molotof atma gençlerin adeta bir eğlencesi olmuş. Yaşları 15’e kadar olan çocuklar eylemlerde taş atarken, 15 ve üstü yaştakiler molotof kullanıyor. Daha küçük çocuklar sağdan soldan bulup getirdikleri araba lastiklerini yakarak yolu trafiğe kapatıyor. Sokak olaylarının yoğun yaşandığı ve polislerin müdahale etmekte güçlük çektiği Bağlar ve Fiskaya bölgesindeki okullar da adeta terk edilmiş virane bir binayı andırıyor. Camları, kapıları tamamen kapalı saclarla kapatılmış, etrafı dikenli tellerle çevrilmiş, ana kapısı sökülmüş duvarlarında ve merdivenlerinde molotof izi taşıyan okullar hafta başında hiçbir şey olmamış gibi eğitime devam ediyor.