Aşağı Saksonya göçmenlere yerel seçim hakkı için Bundesrat'ta girişimde bulundu

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi, Alman ve AB vatandaşları dışında eyalette yaşayanlara yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verilmesini onayladı. Yeşiller Partisi'nin girişimleri ile hazırlanan öneriye Yeşillerin koalisyon ortağı SPD ile FDP'de destek verdi. Öneriye destek vermeyen tek parti ise CDU oldu. Eyalet meclisinde yabancıların yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkında kavuşması için kabul edilen tasarının uygulanabilmesi için Federal Konsey olarak bilinen Bundesrat'ta gerekli yasa değişikliği yapılması amacıyla girişimde bulunuldu.

Aşağı Saksonya Sosyal İşler Bakanı Cornelia Rundt (SPD) konuyla ilgili die Welt Gazetesi'ne yaptığı açıklamada en iyi uyumun katılımla olabileceğine dikkat çekerek, "Hiç kimsenin yabancıları yerel seçimlerden uzak tutmaya hakkı yok. Bu zamana kadar yerel seçimlere aktif ve pasif olarak sadece Almanlar ve AB vatandaşları katılıyordu" dedi. Bakan yabancılarında oy kullanması için gerekli kanuni değişikliğin yapılması gerektiğini belirtti.

Yeşiller Partisi Aşağı Saksonya Eyalet Milletvekili Belit Onay'da Alman ve AB vatandaşları dışındaki yabancı vatandaşların da yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkına sahip olabilmesi için Federal Konsey'de (Bundesrat) başlatılan yasa inisiyatifine birçok eyaletin katıldığını söyledi. Kendi hazırladıkları önergeye Aşağı Saksonya hükümetinin de destek verdiğini hatırlatan Onay, "Bu değişiklik sadece Aşağı Saksonya eyaletinde başta Türk ve Rus vatandaşları olmak üzere yaklaşık 175 bin insana oy hakkı verecektir. Böylece Almanya'daki önemli bir demokrasi zaafını ortadan kaldırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Almanya'daki AB vatandaşı olan yabancılara bu hakkın tanınmasıyla hukuki engellerin kalmadığını söyleyen milletvekili, özellikle CDU ve CSU'nun buna siyasi ve dışlayıcı sebeplerden dolayı karşı çıktığını belirtti. Aşağı Saksonya'da daha öncede mecliste bulunan SPD, Yeşiller, CDU ve FDP partilerinin desteği ile Türklere yönelik haksız vize uygulamasının kalkması onaylanmış ve gerekli kanuni değişikliğin yapılması için Federal Konsey nezdinde girişimlerde bulunulmuştu.
CİHAN
23 Temmuz 2015 13:29
DİĞER HABERLER