'Asgari ücretin işverene yükü kayıt dışı istihdam riski oluşturabilir'

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Türkiye ekonomisi değerlendirerek, 2016 beklentilerini açıkladı. Asgari ücret artışı ile işverene yük bineceğini ifade eden Özaydemir, "Asgari ücretin işverene yükü kayıt dışı istihdam riski oluşturabilir." dedi.

Özaydemir, Suriye'den gelen sığınmacıların oluşturduğu sosyal sıkıntıların yanında ekonomiye de 10 milyar dolara ulaşan maliyet getirdiğini savundu. Özaydemir, şunları kaydetti: "Bu gelişmeler ülkemiz ekonomisini ve mali dengeleri ciddi anlamda zorlamaktadır. Gerçi AB'nin yıllık 3 milyar Euro yardım kararı bulunsa da paranın gelmesinin zaman alması ve gelen kaynağın mevcut sığınmacıların ihtiyaçlarının bir kısmının karşılanmasında kullanılacağı için ülkemize ekonomisinden bu konuya ayrılan kaynak miktarı azalmakla birlikte yine de sürecektir."

Türkiye'nin iki yıllık seçim maratonunu oldukça maliyetli bir şekilde tamamladığını belirten Başkan Özaydemir, Türkiye ekonomisindeki büyüme rakamlarının artmasının sanayicinin hedeflerine ulaşması için yeterli olmadığını anlattı. Türkiye'de değişim içinde olan işgücü maliyetleri konusunun önemli olduğunu ifade eden Özaydemir, ancak işgücü maliyetlerinin enflasyonun çok üzerinde artıracak bir sürece girilmesinin sanayi sektörünü rekabetçilik açısından daha da zorlayacağını vurguladı.

Asgari ücret maliyetinin belirlenmesinde bu durumun göz önüne alınması gerektiğinin altını çizen Özaydemir, ayrıca genel işgücü maliyeti üzerindeki vergi ve prim yükünün OECD ortalamasına indirilmesi gerektiği uyarısında bulundu. 2015 yılında istihdam artarken, işsiz kitlenin büyümesinin nedeninin ise işgücüne katılma oranının artması olduğuna işaret eden Özaydemir, işgücüne katılma oranının yükselmeye devam edeceğinden büyüme hızının artmasının şart olduğuna anlattı. İşsizliği azaltmak için yatırım ikliminin iyileştirilmesi gerektiğini de savunan Özaydemir, bunun için de yatırım ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

RİSKLER VAR

Ücret-verimlilik ilişkisinin ciddi bir bozulma yaşandığını söyleyen Özaydemir, bu durumun istihdam artışının sıfıra yaklaşmasının temel nedeni olduğunu aktardı. Özaydemir, asgari ücretin işverene maliyetindeki artışın enflasyon oranı civarında gerçekleşmemesi halinde, sanayi istihdamında, rekabet gücünde ve kayıt dışı istihdamda önemli riskler oluşabileceğini vurguladı.

MALİ DENGELER ZORLANACAK

Suriye'den gelen sığınmacıların oluşturduğu sosyal sıkıntıların yanında ekonomiye de 10 milyar dolara ulaşan maliyet getirdiğini savunan Özaydemir, şunları kaydetti: "Bu gelişmeler ülkemiz ekonomisini ve mali dengeleri ciddi anlamda zorlamaktadır. Gerçi AB'nin yıllık 3 milyar Euro yardım kararı bulunsa da paranın gelmesinin zaman alması ve gelen kaynağın mevcut sığınmacıların ihtiyaçlarının bir kısmının karşılanmasında kullanılacağı için ülkemize ekonomisinden bu konuya ayrılan kaynak miktarı azalmakla birlikte yine de sürecektir."

Eskişehir bazında ESO üyelerinin toplam ihracatının 2015 yılı sonunda 2,3 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini açıklayan Özaydemir, sanayinin nitelikli ve kalifiye eleman bulma konusundaki sıkıntısı olduğunu bildirdi.
CİHAN
29 Aralık 2015 12:05
DİĞER HABERLER