'Asgari ücretteki yüzde 30'luk artışın maliyeti yüzde 5'e indirilebilir'

Ege Serbest Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (ESBİAD), ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonu'nda, asgari ücret artışının işverene yansımalarını ve teşvik imkanlarının anlatıldığı bir seminer düzenledi. Seminerde katılımcılara seslenen sosyal güvenlik Uzmanı Çetin Güneş, 2016'da açıklanan asgari ücretin işverene yüzde 30,5 oranında maliyet getirdiğini, bunun devletin sağladığı teşviklerle yüzde 5'e kadar düşürülebileceğini söyledi.

'İŞSİZLİK SİGORTASIYLA MALİYET YÜZDE 5'E İNDİRİLEBİLİR'

İşverenlerin bu mali yükü azaltmasının tek yolunun resmi teşviklerden geçtiğini belirten Güneş, "Bu teşvikleri kullanarak, işverene getirilen maliyeti sıfırlamamız mümkün değil fakat düşürebildiğimiz kadar düşürebiliriz. Teşvik sayesinde, yüzde 30,5 olan ekstra maliyetleri yüzde 5'lere kadar düşürebiliyoruz, yani yüzde 5'lik bir maliyetle yeni gelen yükü işveren, sırtından kaldırabilir." dedi. Uygulanabilecek ilk teşvikin, işsizlik ödeneğine hak kazanan kişinin işe alınmasıyla gerçekleşebileceğini belirten Güneş, şöyle devam etti: "Halihazırda İş-Kur'dan işsizlik ödeneği alan bir kişiyi işe alırsanız, toplam sigorta priminin hepsini devlet ödüyor. İşçi ve işveren priminde işverene maliyeti asgari ücretin yüzde 25'i olarak düşünürsek, biz bu teşvikle birlikte asgari ücretin yüzde 30 olan maliyetini yüzde 5'e indiriyoruz. İkincisi, işbaşı eğitim programları da uygulanabilir."

'ASGARİ ÜCRETTE BÜYÜK BİR YANILTMA VAR'

Asgari ücretin bin 300 lira olarak açıklandığını ancak rakamın bu kadar olmadığını savunan Çetin Güneş, "Hükümet, bunu açıklarken Asgari Geçim İndirimini (AGİ) de dahil ederek açıklıyor. Geçtiğimiz yıl asgari ücret 910 liraydı, teşvikle birlikte bin 177 lira oldu. AGİ ile birlikte bin 300 lirayı buluyor. AGİ tutarını zaten işveren veriyor. Ayrıca burada çok büyük bir yanıltma var. Bugün açıklanan zamlar, her zaman altı aylık dilimler olarak açıklanırdı. Bu yıl, bir yıllık olarak açıklandı, yani bir yıl boyunca artış olmayacak, bu geçerli olacak. AGİ zaten 10 sene önce çıktı; 1 lira da arttırsanız, çalışanlar AGİ'yi alacaklar. Bunun çok fazla yan etkisi olacak. Ücret silsilesi yükselecek. Bin 200 liraya çalışanlar da yüzde 30 zam isteyecek. Herkes yüzde 30 artış bekliyor." diye konuştu.

'DEVLETİN PRİM VE VERGİ KAYBI OLACAK'

Bu artıştan sonra yıl içinde çok fazla çalışanın işinden olabileceğini söyleyen Güneş, yüksek ücretlilerin bir şekilde çıkarılıp daha düşük, özellikle asgari ücretli işçilerin alımının gündeme gelebileceğini iddia etti: "Hattâ daha kötü senaryo ise asgari ücretten gösterip kalanın elden ödenmesi gibi bir durum oluşacak. Sigortalı yönünden kayıtdışı olmayacak ama prime esas kazanç yönünden kayıtdışına itilecek. Prim gelirleri ve vergi gelirleri azalacak. Maalesef devletin prim vergileri azalacak. Konuşulan destek bir yıl için geçerli, seneye yok. Uzatılır mı uzatılmaz mı bilemeyiz." CİHAN
14 Ocak 2016 12:58
DİĞER HABERLER