Aşı korkusu ölüm korkusunu geçti

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı sırası gelmesine rağmen aşı yaptırmayanların oranı yüzde 25’i buldu.
Sağlık Bakanlığı’nın 'covid19asi.saglik.gov.tr' sitesindeki verilere göre, Türkiye genelinde 18 milyon 515 bin 988 doz aşı yapıldı. İkinci doz uygulanan kişi sayısıysa 7 milyon 589 bin 386. Türkiye'de kullanılan Sinovac aşısında etkinliğin ikinci dozdan yaklaşık iki hafta sonra oluştuğu biliniyor.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın haberine göre aşıdan kaçmanın ilk nedeni korku. Aşının yan etkisinin olabileceğine inanılıyor. İkinci neden ise aşı karşıtlığı.

Sağlık Bakanlığı, aşı uygulanacak grup sıralarını belirlemişti. Buna göre 1. aşama sağlık personeli, 60 yaş üstü bireyler, 2. aşama hizmet öncelikli sektörler, 50-54 yaş arası bireyler, 3. aşama kronik hastalığı olanlar ve diğer gruplar olarak sıralanıyor. 4. aşama ise sırası geldiği halde zamanında aşı olmayanlar. Sırası geldiği halde aşı vurulmayan bir kişi sonraki aşı için diğer üç grubun aşılanmasını bekleyecek.

Randevuya gitmemek için ateşli hastalık gibi bir mazeret bulunuyorsa, bu bildirildiğinde aşı randevu sistemi kapanmıyor, iyileştikten sonra aşı uygulanabiliyor.

YAPILMAYAN AŞILAR ZİYAN OLUYOR

Bu arada İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Biontech aşısı için randevu alanların aşı olmaya gitmemesi sonucu o dozların ziyan olduğunu söyledi. Tükek, "Özellikle Biontech aşısı, sınırlı sayıda var. Ama randevusuna gelmeyenler olduğu zaman o kişinin aşısı çöpe gidiyor. Çünkü bu aşının saklama koşulları nedeniyle aşı eritildikten sonra tekrar dondurmanız mümkün değil" dedi.

Pandeminin üçüncü pikinde aşının ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü söyleyen Tükek, "Aşı gerçekten umut vaat eden bir durumda. 65 yaş üstü kesim bir miktar daha az yatmaya başladı hastanelere. Ölüm oranları da düştü. Ölüm sayısı az değil tabii ama bu yaştakilerin oranı çok daha azaldı. Demek ki 40-60 yaş arasını da aslında aşılamış olsak, ki haziran gibi onun da tamamlanmasının planlandığı söyleniyor, o zaman hazirandan sonraki süreçte çok daha rahat bir dönem geçireceğiz gibi gözüküyor. İngiltere zaten bunun örneğini verdi. Tek doz aşılamayla bile şu anda vaka sayıları oldukça azaldı. Aşılamadan önce İngiltere'deki vaka sayıları Türkiye'den daha kötü durumdaydı. Tek doz aşılama bile vaka sayılarını oldukça azalttı. Türkiye de eğer haziran gibi 40-60 yaş arasını bitirebilirse hazirandan sonraki olası salgınlarda bizim de çok daha rahat edebileceğimizi söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

"Aşıya erişme imkanı bulamayan kişilerin de hakkı yenmiş oluyor"

Salgınla mücadelede bütün stratejinin aşı üzerine kurulması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Tufan Tükek, özellikle Biontech aşısı için randevu alıp gelmeyenler nedeniyle aşıların ziyan olduğunu söyledi. Tükek, "Toplumda aşılamayı desteklemeyen bazı kitlelerin olduğunu görüyoruz. Bunların da ikna edilmesi gerekiyor. Çünkü gerçekten aşı bu salgını durdurmak için elimizdeki en önemli silahlardan birisi. Özellikle Biontech aşısı, sınırlı sayıda var. Ama randevusuna gelmeyenler olduğu zaman o kişinin aşısı çöpe gidiyor. Çünkü bu aşının saklama koşulları nedeniyle aşı eritildikten sonra tekrar dondurmanız mümkün değil. Mutlaka o anda kullanılması gerekiyor. Kullanılmadığı takdirde boşa gidiyor. Vatandaşlardan ricamız, bu aşılar çok kıymetli, boşa gitmemesi için aşı randevusunu aldığınız zaman mutlaka randevunuza gidin ve aşınızı yaptırın. Çünkü bir flakon 6 kişilik ve dondurulmuş vaziyette. Eritiyorsunuz, uygulamaya başlıyorsunuz. Diyelim ki, o flakondan 4 kişiye aşı yaptınız, geri kalan 2 kişi randevusuna gelmedi. O aşı dozları tekrar kullanılamıyor ve çöpe gidiyor. Dolayısıyla 2 kişinin aşısı boşa gitmiş oluyor. Gerçekten yazık, büyük israf. Bu durumda, başka kişilerin de hakkı yenmiş oluyor. Şu dönem aşıya erişme imkanı bulamayan kişilerin de hakkı yenmiş oluyor" diye konuştu.
12 Nisan 2021 12:07
DİĞER HABERLER