Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, ABD ve NATO’nun tepki gösterdiği Çin füze sistemiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
ABD ve NATO’nun tepki gösterdiği Çin füze sistemiyle ilgili asker ilk kez konuştu. Çin füze sistemiyle ilgili konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, “Sistemin milli ve NATO ağları ile entegrasyonu konusunda teknik bir sorun öngörülmemektedir. Tedarik edilecek sistem egemenlik hakkıdır”
Vatan gazetesinin haberine
göre, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Çin Halk Cumhuriyeti’nin CPMIEC firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanan
3,4 milyar dolarlık uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemiyle ilgili Savunma ve Havacılık Dergisi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öztürk’ün açıklamaları şöyle:
ENTEGRASYON SÖZÜ
“Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi (T-LORAMiDS) projesi bizim için çok önemli bir projedir. FD 2000 sistemi TSK’nın proje ile ihtiyaç olarak tanımladığı kriterleri tamamen karşılayan, uçak ve füzeleri önleme kabiliyetine sahip bir hava füze savunma sistemidir. Türk Hava Kuvvetleri ve TSK olarak hava ve füze savunma sistemlerinin mevcut milli ve NATO sistemleri ile birlikte çalışabilmesinin, silah sitemlerinin performansından tam olarak faydalanılabilmesi için çok önemli olduğunu biliyoruz ve gereken önemi veriyoruz. Bu nedenle entegrasyon konusu füze temin proje dokümanlarında yer almış ve ihale sürecine iştirak eden NATO dışı ülkeler bu konudaki hassasiyetimize uygun olarak entegrasyona yönelik faaliyetleri Türk milli savunma sanayi firmaları ile birlikte gerçekleştirmeyi taahhüt etmiştir.”
'BİR SORUN GÖRÜNMÜYOR'
“Sistemin milli ve NATO hava savunma radar ağları ile komuta kontrol sistemlerine entegrasyonu konusunda teknik olarak herhangi bir sorun öngörülmemektedir. Ayrıca sistem NATO sistemine entegre edilmeden milli sistemler ile birlikte kullanılması halinde bile hava füze savunma sistemimize çok önemli katkı sağlayacaktır. Tedarik edilecek hava savunma ve füze silah sistemi, söz konusu ülkenin egemenlik hakkıdır ve NATO anlaşması dâhil uluslararası anlaşmalarda buna engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayrıca, Bulgaristan, Polonya, Slovak Cumhuriyeti (Slovakya) ve Yunanistan gibi bazı NATO ülkelerinde bulunan benzer özellikleri haiz RF menşeli silah sistemlerinin, ‘birlikte çalışabilirlik’ prensibi kapsamında NATO sistemlerinin yanında kullanıldığı bilinmektedir.”