Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ergenekon Araştırma Komisyonu Gözcüsü Mustafa Emiroğluları ilginç iddialarda bulundu.
Cumuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) altı yıl süren iktidarı boyunca asker ve polisle olan ilişkilerinin bozulmaması için karanlık olayları araştırmadığını savunan Emiroğluları, "CTP Ergenekon soruşturmasını seçimlerden rant sağlamak için gündeme getirdi." iddiasını ileri sürdü.
Kutlu Adalı cinayetinin incelenmesi durumunda birçok karanlık olayın aydınlanacağını belirten Emiroğluları ilginç bir noktaya dikkat çekti: "Adalı cinayetinde AİHM tarafından tazminat ödemeye mahkum edildik, bu davada askeri yetkililer de ifade verdi. Bu davanın araştırılması bir çok şeyi aydınlatacaktır."
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gazimagosa Milletvekili ve Cumhuriyet Meclisi Ergenekon Terör Örgütü İddialarını Araştırma Komisyonu Gözcüsü Mustafa Emiroğluları, Cihan'a yaptığı açıklamada 1950'lerden beri antidemokratik faaliyetlere maruz kaldıklarını belirtti. Emiroğluları Kıbrıs'ta siyasi iradeye her dönem müdahale edildiğine dikkat çekerek, "Antidemokratik yönlendirmeleri hep üzerimizde hissettik." diye konuştu. Emiroğluları, Türkiye'nin bugüne kadar siyasi iradesini Kıbrıs üzerinde hissettirdiğini belirterek, "Kıbrıs'ta yapılan seçimlere birçok kez müdahale edilmiştir. Bu ülkede cumhurbaşkanlarının telefonları dahi dinlenmiştir. Siyasi irademize müdahaleyi daima hissettik, parayla oy satın alınması bazı partilere Türkiye'den destek verilmesi hep gündemde kaldı; ama bu antidemokratik söylemler araştırılmadı, yapılan araştırmalar da hep bir noktada kilitlendi kaldı." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenen Ada'da, şimdiye kadar somut bir netice ortaya koyamayan KKTC Ergenekon Araştırma Komisyonu'nun çalışmaları, CTP önderliğindeki muhalefetin eleştirilerine rağmen tamamen durdu.
CTP'nin daha önceki icraatlarını eleştiren Emiroğluları ise "CTP eğer yeterince samimi olsaydı iktidarda iken Kutlu Adalı cinayetini ile ilgili araştırmaları takip ederdi. CTP iktidarda iken Ergenekon tarzı yapılanmaların ve Adalı cinayetinin üstüne gitmedi askerle, polisle ve elçilikle olan ilişkilerinin bozulmaması için illegal yapılanmaları görmezden geldi; taa ki, seçimi kaybedeceklerini anlayıncaya kadar. Sivilleşme ve demokratikleşme konusunda sık sık açıklama yapan CTP, iktidarda iken polisin içişlerine bağlanması konusunda herhangi bir girişimde bulunmadı." değerlendirmesinde bulundu.
Öldürülen gazeteci Kutlu Adalı'nın eşi ve kızı Nisan 2009 seçimlerinde CTP'den ayrılıp Ulusal Birlik Partisi'ne (UBP) üye olmuştu. Kutlu Adalı'nın eşi İlkay Adalı, Ergenekon iddialarıyıla yıpratılan UBP'ye üye olmalarını CTP'ye bir tepki olarak değerlendirmişti. CTP'nin altı yıllık iktidarı boyunca hiçbir şekilde konuyu araştırmadığını belirten Adalı, "Benim eşimin partisiydi CTP, ama CTP bize çok uzak durdu, cinayetin aydınlatılması için hiçbir girişimde bulunmadılar." şeklinde konuşmuştu.
KKTC BİRÇOK KARANLIK OLAYA SAHNE OLDU
KKTC'nin birçok karanlık olaya ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Emiroğluları, "Bu ülkede bir araç dolusu C-4 patlayıcısı bulundu, patlamış ve patlamamış birçok bombalı eyleme şahit olundu. Başbakanların evleri bombalandı, siyasilerin araçlarına bomba koydular. Sokak ortalarında gazeteciler öldürüldü; ama hiçbirinin faili bulunamadı. Öldürülen gazeteci Kutlu Adalı'nın ailesi AİHM'ye dava açtı. mahkeme heyeti Lefkoşa ara bölgede tarafları dinledi, bu davaya askeri yetkililer de katıldı. Dava sonucunda Türkiye tazminat ödemeye mahkûm edildi. Bu dava araştırılmalıdır, davanın raporu tekrardan incelenmeli ve o günün tanıkları yeniden dinlenmelidir." diyerek birçok olayın komisyon tarafından aydınlatılması gerektiğini belirtti. (CİHAN)