Askeri casusluk soruşturmasında görev yapan emniyet mensuplarına yönelik soruşturmanın hiçbir somut delile dayanmadığı belirlendi.
İzmir’de merkezli 18 ilde, kamuoyunda "askeri casusluk" olarak bilinen davanın soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla yapılan operasyonda gözaltına alınanlar dün ifade verdi.
Özgür Bugün'ün haberine
göre, İzmir eski İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın avukatı Melih Dikayak “Suçlamalar zaten kamuoyunda anılan, bütün dosyalarda sabit, hepsi kopyala yapıştır yöntemiyle yapılan, 'terör örgütü üyesi olmak, yöneticisi olmak, sahte belge üretmek, delilleri yok etmek, karartmak, özel hayatın güvenliğini ihlal vs.', yani kamuoyunda bildiğimiz klasik suçlamalar. Hiçbirinin birinden farkı yok” dedi.
ESKİ MÜDÜR NİYE YARGILANMIYOR
Hiçbir emniyet müdürünün operasyonlara doğrudan müdahil olmadığını belirten Avukat Melih Dikayak şunları söyledi: “Operasyon 2010 yılında başlamış. Ali Bilkay Bey, operasyon başladıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra göreve başlamış. Başlangıç ve sonuç kısmına baktığımızda, operasyonun neredeyse dörtte üçünde yok. Yani bu operasyonu başlatan, sürdüren, olgunlaştıran ve nihayet icra aşamasına getiren il emniyet müdürü yargılanmıyor. Burada eğer bir suç varsa zaten bir öncekinin yargılanmaması her şeyi gözler önüne seriyor."
Av. Dikayak şöyle devam etti: "Ali Bilkay'ın İzmir Emniyet Müdürü olması nedeniyle atılı suçlamalara bizatihi karışmış olması, zaten işin doğasına aykırı. Bir il emniyet müdürünün, hiçbir zaman doğrudan yapılan operasyonlarda dahli olmaz. Sürece ilişkin bir katkısı olmaz. Operasyonlar ilgili şubeler tarafından yapılır. Savcılık talimatlarıyla yapılır. Burada savcı talimatıyla yapılan bir operasyon var. Ali Bilkay'ın operasyona müdahale etmesi söz konusu değil. Bu bile başlı başına her şeyi çürütüyor."
'ÖZEL HAYATA İLİŞKİN SORULAR SORULUYOR'
Gözaltında bulunan Ali Bilkay'a sorulan sorulara da değinen Av. Dikayak, "Aslında birtakım soruların sorulması dahi başlıbaşına suç. Bir kimsenin, yasadışı olmayan özel hayatını sorular sorarak sorgulayamazsınız. Bu onun özel hayatıdır. Anayasal hakkıdır. Tamamen resmi olarak yayımlanan yayın kaynaklarına ilişkin aboneliği sorgulandı. 'Toplu halde bir yemek yeme organizasyonu var mı gibi' sorular soruluyor. Bir şekilde sorularla dahi gözaltındakiler üzerinde algı oluşturulmaya çalışılıyor. Sorular tamamen yönlendirmeyle hazırlanmış" dedi.
46 KİŞİDEN 11'İ SERBEST BIRAKILDI
57 kişiye yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 46 kişiden 11’i, emniyetteki ifadelerinin ardından dün serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar arasında Afyon Polis Okulu eski Müdürü M.K. ve KOM’dan sorumlu eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı Y.T.’nin de olduğu öğrenildi.