Asrın projesi gerçek oldu!

Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray açıldı.

Cumhuriyet’in 90. yaşına armağan edilen Marmaray, Asya ile Avrupa’yı denizin altından birleştirdi. 62 metre derinlikte yer alan ‘Marmaray Demiryolu Tüp Geçişi’nin açılışı görkemli bir törenle yapıldı ve ilk sefer gerçekleştirildi. Makinist koltuğuna Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün oturduğu tren, 17.18’de Ayrılıkçeşme’den hareket etti. Üsküdar’a, oradan Sirkeci’ye uğrayarak 15 dakika sonra Yenikapı’ya ulaştı. İlk seferde bin 500 yolcu Asya’dan Avrupa’ya geçti.  

Erdoğan: Marmaray’ı son derece anlamlı bir günde hizmete açıyoruz

"Marmaray’ın İstanbulumuza, Türkiyemize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlamlı günde Fatih Sultan Mehmet'i rahmet ve minnetle yad ediyorum. Projenin hayalini kuran, bu hayali projelere döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamit’e de rahmet yad ediyorum. Bu projenin gerçekleşmesine katkı sunanlara gönülden şükranlarımı ifade ediyorum.

Asrın Projesi Marmaray’ı son derece anlamlı bir günde hizmete açıyoruz. Bugün yaşadığımız gurur aynı zamanda Cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur.

11 yıl boyunca ulaştırma yatırımlarına ağırlık verdik. ‘Yol medeniyettir’ dedik. Cumhuriyetimizin ilan edildiği yolu hiç unutmadık. Cumhuriyet kazanımlarına yenilerini ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de buluşturduk. Göreve geldiğimizde Türkiye'de 26 havaalanı vardı, bugün 50'yi aşkın havaalanı var.

Marmaray, sadece iki kıtayı kavuşturmakla kalmıyor, 150 yıllık hayalleri gerçekle buluşturuyor. Marmaray, sadece iki kıtayı değil; insanları, halkları ve ülkeleri buluşturuyor.

Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu olur. Pekin’den Tokyo’dan Londra’ya kadar tüm kardeşlerimizin projesidir.

Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil, aynı zamanda bir insanlık projesidir. Marmaray bir barış projesidir. Marmaray sadece yolcuları değil, sevgiyi, muhabbeti, aşkı, kardeşliği de kıtalar arasında taşıyacaktır.

2015’te de biraz daha güneyden otomobillerin geçeceği tüp geçidi bitireceğiz. Tüp geçişle 3. köprü de bitirilecek.Bu büyük eser, aynı zamanda insanlığın bir eseridir. İstanbul’da, Türkiye’deki her bir kardeşim bu büyük projeyle gurur duysun.

Biz bu milletin efendisi değil, hizmetkarıyız. En kısa zamanda Marmaray’a bir kardeş kazandıracağız. Küresel ölçekli projelerimize yenilerini katacağız. Yılsonuna hızlı treni hizmete alacağız. Sivas, Bursa ve İzmir’i hızlı trenle tanıştıracağız.

Bugününden itibaren iki kıta arasındaki yolculuk süresini 4 dakikaya indireceğiz.

Gül: Marmaray ile hep beraber gurur duyacağız

Gül, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın, Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmasına, "Bugün Cumhuriyet'in 90. yaş gününü kutlarken, hükümetimiz çok büyük bir hediyeyi de vatandaşlarımıza, İstanbul'a, Türkiye'ye sunuyor" diyerek başladı.

Marmaray'ın sadece İstanbul için değil, dünya için sayılı büyük projelerden biri olduğunu belirten Gül, açılışını yapmaktan gurur duydukları Marmaray'ın, İstanbullular'a, Türkiye'ye ve bütün insanlığa hayırlı olmasını diledi. 

Gül, çok büyük projelerin önce hayal edildiğini, sonra ideal haline geldiğini ve sonra da işbilen, kararlı, vizyon sahibi insanlar tarafından gerçekleştirildiğini dile getirerek, "153 sene önce hayal edilen bu proje, bugün ne mutlu ki hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi ve açılışını yapıyoruz. Hep beraber Üsküdar Meydanı'nda temellerini atmıştık, bugün hep beraber açılışını yapmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

TOPBAŞ: TARİHE VURULMUŞ MÜHÜR

Törende ilk olarak kürsüye çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tarihi bir güne tanıklık edildiğini belirterek, “Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Marmaray asrın değil, asırların projesidir. Marmaray, Türkiye’nin tarihine vurulmuş bir mühürdür” dedi. Topbaş, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte projeye katkı veren herkese teşekkür etti.

YILDIRIM: İSTANBUL'UN TARİHİNİ YENİDEN YAZIYORUZ

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin iki bayramı birden kutladığını ifade etti.Projenin İstanbul'a hayırlı olmasını dileyen Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: “Bugün çok heyecanlıyız, haklı bir gururun heyecanını yaşıyoruz. Bu proje İstanbul değil yalnızca, kıtalararası değil, Uzakdoğu ile Avrupa'yı medeniyetleri de iki kıtayı birleştiren en derin tüp tünel projesidir.

Artık İstanbul, Marmaray'dan önce Marmaray'dan sonra diye anılmaya başlıyor. İstanbul'un tarihini Marmaray ile yeniden yazıyoruz."


"Asrın projesi" Marmaray açıldı

 

Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanın 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla hizmete açılacak. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, konuk başbakanlar, bakan ve davetlilerin katılımıyla açılış Marmaray'ın Üsküdar İstasyonunda gerçekleşecek.



Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile katılımcılar, trenle denizin altından Avrupa yakasına geçerek Yenikapı İstasyonu'na gidecek. Yenikapı İstasyonu'nda gerçekleştirilecek organizasyonun ardından tören sona erecek.

Binali Yıldırım: Marmaray büyük depremde evinizden daha güvenli
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “İstanbul’da en fazla korkulan büyük bir deprem. İşte o depremde Marmaray evinizden daha güvenli. Onun dışında güvenlikle ilgili herhangi bir sorun yok. Böylesine devasa büyük bir projeyi saçma sapan abuk subuk iddialarla gölgelemeye çalışma gayretine ancak insanlar gülümseyip geçiyor. Başka bir şey söylemiyorum.” dedi.



Avrupa-Asya arası yolculuk 4 dakika

Marmaray, teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilik bakımından dünyada ilkleri içinde barındırıyor. 

Avrupa ve Asya yakasını İstanbul Boğazı'nın altından birleştiren Marmaray, Gebze ve Halkalı arasında konumlandırılan üç bölümden oluşuyor. 185 dakika süren Gebze ile Halkalı arası yolculuk süresi, Marmaray Projesi kapsamında iyileştirilmiş banliyö demiryolu sisteminin hizmete girmesiyle 105 dakikaya inecek. Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika olacak. Trenler, İstanbul Boğazı'nın Asya bölümündeki Üsküdar İstasyonu ile Avrupa yakasındaki Sirkeci arasını ise 4 dakikada katedecek. Böylece İstanbul Boğazı'nın altından Avrupa ile Asya arası yolculuk süresi de 4 dakikaya inmiş olacak.

Günde 1 milyon 200 bin yolcu hedefleniyor

Boğaz geçiş kesiminde çift hat olarak Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yer altına giren Marmaray, Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyerek İstanbul Boğazı'nın altından geçip İstanbul'un Anadolu yakasında (Asya) Üsküdar'daki yer altı istasyonuna ulaşacak. Ayrılıkçeşme'de tekrar yeryüzüne çıkarak Söğütlüçeşme'ye ulaşan hattın yaklaşık 13,5 kilometre olan bu kesimi, bugün hizmete giriyor. Gebze-Halkalı banliyö hattının da hizmete girmesiyle Marmaray ile Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak. Tek yönde saatte 75 bin, günlük ortalama ise 1 milyon 200 bin yolcu taşınabilecek.



Bilet fiyatı 1,95 TL

Vatandaşların 1 Kasım itibariyle kullanacağı Marmaray'da uygulanacak bilet fiyatları, şehir içi ulaşım fiyatları düzeyinde, 1,95 lira civarında olacak. İstanbulkart, Marmaray'da da kullanılacak.

Vatandaşlar İstanbulkart'ı, Marmaray'da kullanabilecek. Açılışın ardından Marmaray'ın işletmesi TCDD Genel Müdürlüğüne devredilecek.

Sultan Abdülmecid hayal etti

Dev projenin, teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilik şimdiden tüm dünyanın dikkatini çekerken,  ‘Asrın Projesi’ diye de adlandırılan Marmaray’ın 153 yıllık uzun ve zorlu bir yapım öyküsü var.

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek bir demiryolu tüneli ile ilgili ilk düşünce 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. İstanbul Boğazı altından geçiş ilk olarak deniz dibi üzerine inşa edilen sütunların üzerine yerleştirilen tünel olarak planlandı. Bu fikir, izleyen dönem içerisinde daha ileri düzeyde değerlendirildi ve 1902 yılında bir tasarım geliştirildi.



Bu tasarımda İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu tüneli öngörülüyordu, ancak tasarımda, deniz dibi üzerine yerleştirilen bir tünelden bahsedildi. O zamandan bu yana, çok farklı fikir ve düşünceler denendi ve yeni teknolojiler tasarıma dönüştü. İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısı isteği, 1980'li yılların başlarında giderek arttı ve 1987'de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi.

Çalışmalar sonucunda bugünkü projede belirlenen güzergah, en iyi güzergah olarak belirlendi. 1987 yılında ana hatlarıyla belirlenen proje, ilerleyen yıllarda tartışıldı ve 1995'te, daha detaylı etüt ve çalışmaların gerçekleştirilmesine ve 1987'deki yolcu talebi tahminleri dahil olmak üzere fizibilite etütlerin güncellenmesine karar verildi.

29 Ekim 2013 14:47
DİĞER HABERLER