Bugün Aşure günü. Peki aşure gününü bizler nasıl değerlendirmeliyiz? Ne kadar oruç tutulmalı? Aşure gününün önemi nedir? İşte Aşure gününe özel merak edilenlere cevap...
- 13 Kasım çarşamba, Hicri Muharrem Ayı'nın 10'uncu günü. Halk arasında yaygın bilinen ifadesiyle aşure günü.
- Bir çok peygamber içinde bulunduğu sıkıntı ve hastalıktan o gün kurtuldu, duaları kabul oldu.
- Peygamber Efendimiz de aşure gününün oruçla değerlendirilmesini tavsiye etti.
- Bir hadise göre: 9, 10 ve 11. günleri özellikle oruçlu geçirmek evladır.
Muharrem ayı, hem İslam hem de diğer semavi dinlerde kutsal kabul ediliyor. Özellikle 10. günü ise ayrı bir öneme sahip. Çünkü bazı peygamberler Aşure günü Allah'ın özel lütuflarına mazhar oldu.
Röportaj 1: "Hazreti Adem A.s'ın tevbesinin kabul edilmesi, Hazreti İbrahim A.s'ın dularının kabul edilmesi, Hazreti İsa'nın hakeza, İbrahim A.s Nemrut'un bütün tasallutundan kurtulması, Hazreti Eyyüp Aleyhislam'ın hastalıklardan azade olması gibi..."
Aşure gününde sadece sevinçli günler yaşanmadı. Müslümanları derinden yaralayan Kerbela hadisesi de yine bu ayda meydana geldi.
Röportaj 2: "Peygamber (SAS)'in dudaklarından öptüğü onu sevdiği sırtında taşıdığı torununa yapılan bir hadisedir. Hazreti Hüseyin (Ra) Efendimiz 55 yaşlarında iken Sinan isimli biri tarafından katledilmiştir. "
Peygamber Efendimiz de Aşure gününe özel önem verirdi.
Röportaj 3: "Peygamber Efendimiz (sas) aşure gününde bir sahabeyi görevlendirip oruç tutanlar devam etsin tutmayanlar varsa yemeyi kessinler diyerek Muharrem orucunun önemini gerçekleştirmiş oluyor. "
Efendimiz (sas) kendisine peygamberlik gelmeden önce de geldikten sonra Muharrem'in 10. gününde oruç tutardı.
Röportaj 4: "Dokuz, on, on birinci günlerini Peygamber (sas) tutmayı tavsiye etmiştir. Tirmizi'de gelen bir hadise istinaden de özellikle 9, 10 ve 11. günlerini özellikle oruçlu geçirmek evladır. "
Nuh AS ve yanındakiler Muharrem'in 10. günü boğulmaktan kurtuldu. Nuh kavminin kalan son 10 yiyecekle yaptıkları aşure bu mübarek güne adını verdi.
Röportaj 5: "Onu komşularımızla paylaşırız çocuklarımızla paylaşırız adeta bu günleri bu acılı günleri tatlılarla güzelliğe çevirmek bizim güzelliğimiz bizim görevimizdir. Zannediyorum başka milletlerde bu uygulama yok."