Asya Altyapı Yatırım Bankası kuruluş anlaşması TBMM'de kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda Asya Altyapı Yatırım Bankası kuruluş anlaşmasının onaylanması tasarısı görüşüldü. Tasarı üzerine yapılan görüşmelerin ardından yapılan oylama sonucu Asya Altyapı Yatırım Bankası kuruluş anlaşması kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 24.Birleşimi Başkanvekili Ahmet Aydın'ın başkanlığında toplandı. Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu'nu görüşülmesine başlandı.

Tasarı üzerine yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından oylamaya geçildi. Elektronik oylamada kullanılan oy sayısı 233 olurken 226 kabul ve 7 red ile tasarı kabul edildi.

Asya Altyapı Yatırım Bankasının (AAYB) toplam sermayesi 100 milyar dolar olacık. AAYB'nin Türkiye'nin de içinde olduğu 57 kurucu üye ülkesi bulunuyor. Bu ülkelerden 20'si Asya dışındaki ülkelerden oluşuyor. Çin'in öncülüğünde kurulacak AAYB'nin oy imtiyazlı hisse senedi çerçevesinde şu anki en büyük hissedarı yüzde 26,06 ile Çin olurken, sırasıyla yüzde 7,5, yüzde 5,92 pay ile Hindistan ve Rusya'nın Çin'den sonra diğer büyük hissedar ülkeler olduğu açıklandı.

Asya Altyapı Yatırım Bankası (AAYB) adıyla çok taraflı bir kalkınma bankası kurma çalışmaları Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetinin girişimleriyle 2014 yılı ekim ayında başladı. Türkiye, AAYB'nin kuruluş çalışmalarına katılım için 27-28 Nisan 2015 tarihlerinde Pekin'de, 20-22 Mayıs 2015 tarihlerinde Singapur'da düzenlenen müzakere toplantılarına iştirak etti. AAYB Kuruluş Anlaşması imza töreni 29 Haziran 2015 tarihinde Pekin'de gerçekleştirildi ve ülkemiz de söz konusu anlaşmayı imzaladı. AAYB'nin 57 aday kurucu üyesi bulunuyor ve ülkemiz 37 bölgesel üyeden biri.

Toplam sermayenin yüzde 75'i bölgesel üyelere, yüzde 25'i ise bölge dışı üyelere dağıtıldı. Bankanın merkezi Pekin'dir. Bankanın başlangıç toplam sermayesi 100 milyar dolar ve ödenmiş sermayesi 20 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye 2 milyar 609 milyon 900 bin dolar toplam kayıtlı sermayesi ve yüzde 2,5237'lik oy gücü ile Banka'nın on birinci büyük hissedarı, bölgesel üyeler arasında ise yedinci sırada.

Bankanın ilk üç yılda öncelikle kamu projelerine finansman sağlaması planlanıyor. Başlangıç döneminde finanse edilecek projeler ağırlıklı olarak klasik altyapı olacak. Bölgesel üye statüsüyle üye olan Türkiye'nin banka finansmanından azami ölçüde istifade etmesi planlanıyor. Bunun yanı sıra bankanın finansman sağlayabileceği bölgesel birçok projede Türk firmaları aktif rol alabilecek.
CİHAN
06 Ocak 2016 22:58
DİĞER HABERLER