Atayün: Attığım her imzanın arkasındayım, Gülen'in adıyla anılmaktan gurur duyarım

Konya’daki Okyanus operasyonunda, yolsuzluğu ortaya çıkardıkları için haklarında dava açılan ve 40 yıl hapse mahkum edilen eski emniyet müdürü Anadolu Atayün, son savunmasında Fethullah Gülen’in adıyla anılmaktan gurur duyduğunu söyledi.
"Ne beraatimi isteyeceğim ne de tahliyemi. Görevimi yaptığımdan dolayı bana ne ceza verecekseniz verin. Bir İslam aliminin adıyla anılmaktan gurur duyuyorum. Başka da bir diyeceğim yoktur." derken şunları söyledi:

“Şube müdürlüğü yaptığım dönemde attığım her imzanın arkasındayım. Savcılığa ve mahkemeye savunmalarımı verdim. Bana bundan dolayı ceza verecekseniz şeref duyarım.''

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, 22 Mayıs 2015 tarihinde 19 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmiş ve operasyon sonunda 31’i emniyet mensubu olmak üzere 74 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 43 kişiden 25’i polisteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen 18 şüpheliden 5’i Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği ifadesinin ardından, 8’i de çıkarıldığı mahkemece adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Aralarında 2008 yılında Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik yapılan operasyonda Konya’da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliği görevindeyken meslekten ihraç edilen 1’inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün’ünde bulunduğu 5 kişi tutuklandı. 3 yıldır devam eden dava sürecinde 2 sanık daha tutuklanırken, 8 sanık ise beraat etti.

KİME NE CEZA VERİLDİ?

Davada yargılanan 66 kişiden 15’i haklarında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası açılan davalar nedeniyle, yargılanmalarının ilgili mahkemelerde devam etmesi için dosyaları sevk edildi. Geriye kalan 51 sanıktan Anadolu Atayün 40 yıl 6 ay, Arif Aykut 8 yıl 9 ay, Bektaş Yıldırım 7 yıl 6 ay, Hasan Çelik 9 yıl, Harun Yaldız 10 yıl 6 ay, İrfan Kaplan 10 yıl 6 ay, Kerim Doğan 20 yıl, Mehmet Özmen 14 yıl, Mustafa Burak Açıl 10 yıl 6 ay, Samet Özcan 16 yıl, Serkan Öz 5 yıl 10 ay, Yücel Özaşık 18 yıl 6 ay, Ali Osman Akyüz 1 yıl 8 ay ve avukat Memduh Oğuz 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 37 sanık ise beraat etti.

OKYANUS OPERASYONU NASIL YAPILDI?

Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 26 Nisan ile 27 Eylül 2008 arasındaki değişik tarihlerde Nusret Argun’un yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik operasyon yaptı.

Afyonkarahisar, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Nevşehir, Antalya, Bartın, Kahramanmaraş, Isparta, Adıyaman ile Konya’nın Seydişehir, Akşehir ve Ereğli, Afyonkarahisar’ın Dinar, Bolvadin, Isparta’nın Eğirdir ilçelerinde yapılan operasyonlarda başta Nusret Argun olmak üzere dönemin Selçuk Üniversitesi Rektöre Prof. Dr. Süleyman Okudan’ın da aralarında bulunduğu doktor, avukat ve gazetecinin yanı sıra birçok meslekten 234 kişi gözaltına alındı.

Tıbbi malzeme ticareti, temizlik ve güvenlik hizmeti, yemek servisi, turizm ve inşaat sektörleriyle doğalgaz dağıtımında faaliyet gösteren Okyanus Grubu’nun toplam 130 ihalede devleti yaklaşık 350 milyon lira zarara uğrattığı iddia edildi. 1990’lı yılların başında Tıp Fakültesi kampüsünde fotokopi çeken, ardından ticarette basamakları hızla tırmanan Nusret Argun, önemli varlığı bulunan Okyanus Şirketler Grubu’nun sahibi olmuştu.

‘Örgüt kurmak, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermek’ suçlarından tutuklanan ve Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, 73 ayrı suçtan toplam 180 yıl 4 ay 15 gün, tutuksuz yargılanan Selçuk Üniversitesi’nin eski Rektörü Süleyman Okudan ise 3 ayrı suçtan toplam 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şirket avukatlarından İlker Turdan’a da 42 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. 114 sanık ise 1 ile 42 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı, 117 kişi de beraat etti.

66 ay tutuklu kalan işadamı Nusret Argun özel yetkili mahkemelerle ilgili kanun değişikliğinin ardından 3 yıl önce serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından kendisine yönelik yolsuzluk operasyonunu Cemaat’in yaptığını söyledi. Bunu üzerine yolsuzluk operasyonunu yapan yetkililer hakkında dava açılmıştı.
10 Ağustos 2018 10:11
DİĞER HABERLER