ATB Başkanı Çandır: Enflasyon ve işsizliğin çaresi tarımdır

ATB Başkanı Çandır: Enflasyon ve işsizliğin çaresi tarımdır
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, ülkedeki yüksek enflasyon ve işsizliğin çaresinin tarım olduğunu, ancak çözüm için devrim niteliğinde kararlar alınması gerektiğini söyledi. Çandır, sorunun çözümü için, "Tarladan başlayarak acil önlemler alınmalı." dedi.

Antalya Ticaret Borsası'nın 24. meclis toplantısı ATB'nin yenilenen hizmet binasında yapıldı. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmada tarımın önemini vurguladı. Döviz kurlarındaki artışın mazot, gübre, tohum, ilaç gibi tarımsal girdilerde maliyet artışına neden olduğunu ifade eden Çandır, "Dolar ödeyerek aldığımız girdiler, üreticimize ek yük getirmekte ve birim maliyetleri yükseltmektedir. Bu da doğal olarak pazara ve cebimize yansımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Mart ayında TÜFE 7,61 olmasına karşın tarımsal enflasyonun bunun iki katına çıkarak yüzde 15.40'a ulaştığına dikkat çeken Ali Çandır, "Görüldüğü gibi enflasyon yüksek, gıdada daha da yüksek seyrediyor." tespitinde bulundu. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan karar gereği kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'yle ilgili "Gıda fiyatlarını nasıl düşürür, ne yapar bilemiyoruz." diyen Çandır, enflasyonun düşmesinin tarım politikalarının gözden geçirilmesine ve 'devrim niteliğinde' kararlar alınmasına bağlı olduğunu ifade etti. Çandır, "Üretici para kazanmazsa, üretim sekteye uğrar, tüccar da ihracatçı da tüketici de kaybeder." ikazında bulundu.

"Tarladan başlayarak acil önlemler alınmalı." diyen Ali Çandır, şöyle konuştu: "Çiftçinin, kullandığı temel girdiler olan mazot, gübre, elektrik, ilaç, tohumda maliyetler düşürülmeli. Bunun yolu belli. Bu girdilerden mazot, gübre ve elektrikte yüzde 18, ilaç ve tohumda yüzde 8 olan KDV oranı tarımda yüzde 1'e çekilmeli. Zaten, döviz kurlarındaki artışla, hammaddeleri ithal edildiği için fiyatları daha da artan bu girdilere bir de yüksek vergiler bindirilmemeli. Mazotun hammaddesi petrol dışarıdan alınıyor. Elektrik önemli oranda ithal doğalgazla üretiliyor. Gübre üretiminde kullanılan doğalgaz ve fosfat ithal ediliyor. İlaçta ithalat oranı yüksek. Özellikle sebze tohumculuğunda ithalat artıyor. Tek çare öncelikle vergileri düşürmek. Çiftçi, düzenli makul bir gelir elde edecek ki tarlasında kalsın, üretimi sürdürsün. Aksi takdirde ucuza üretim ve tüketim olanağı yok. İnsanımızın sebze meyve cenneti olan ülkemizde, 6 liraya patates tüketmesinin izahı mümkün değildir."

'ÜRETİM PLANLAMASIYLA TARIM YÖNLENDİRİLMELİ'

Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıların üretim planlaması olmamasından kaynaklandığını, bu eksiğin giderilerek tarımın yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ali Çandır, "Bu da yetmez, tarımda yapısal sorunlar çözülmeli, destekler artırılmalı, çiftçinin ucuz finansmana ulaşması sağlanmalı. Bunlar yapılmalı ki tarladan sofraya herkes kazansın." dedi.

'DESTEKLER BEKLENEN DÜZEYDE DEĞİL'

Geçtiğimiz günlerde açıklanan tarımsal desteklerin beklenen düzeyde olmadığı eleştirisinde bulunan Çandır, "Destekler beklenen düzeyde değil. Bilindiği gibi artık tarımda sadece üretmek de yetmiyor. Ürüne katma değer katmak, katma değeri yüksek ürüne yönelmek gerekiyor. Çağımız marka çağı. Destekler tarımsal üretimde marka yaratmayı da sağlamalı. Yetersiz olmakla birlikte tıbbi aromatik bitkilere ilk kez verilen destekler sevindirici olmuştur." diye konuştu.

'TARIM İŞSİZLİĞİN İLACIDIR'

Türkiye'nin en önemli sorunu olarak gördükleri işsizliğin TÜİK verilerine göre yüzde 11,3'e ulaştığını ve işsiz sayısının 3 milyonu aştığını hatırlatan ATB Başkanı, işsizliği 2,1 puan gerileten tarım dışarıda tutulduğunda işsizlik oranının yüzde 13,4'e yükseldiğinin altını çizen Çandır, şunları ekledi: "Görüldüğü gibi her beş çalışandan biri tarım sektöründe. Tarım işsizliğin ilacıdır ve azaltılması konusunda joker görevi görmektedir. Tarıma verilecek her destek işsizliğin azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Bu noktada halen yüzde 0,56 olan bütçeden tarıma ayrılan payın, kanunda belirtildiği şeklinde milli gelirin yüzde 1'ine çıkarılması gerekiyor. Destekleri şu an itibarıyla yaklaşık 7.7 milyar lira artıracak. Bu düzenleme yapılırsa, tarım sektörümüzün birçok sorunu kısa vadede çözüme kavuşur diye düşünüyorum. Özellikle tarımsal Ar-Ge'ye yönelik desteklerde bulunmak, tohumda, gübrede, ilaçta üretimde dışa bağımlılıktan kurtulmak, gelişmiş ülkeler içinde yerimizi almamızı sağlayacaktır." CİHAN
28 Nisan 2015 16:49
DİĞER HABERLER