Atık kâğıt işçileri: İki firma yüzünden binlerce kişi aç kalacak

Başkent Ankara'da kağıt toplayarak geçimlerini sağlayan atık kağıt işçileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni düzenlemesine tepki gösterdi. Adıyamanlı işçi Müjdat Boz, "İki firma yüzünden bu kadar kişi aç kalacaksa yazık günah değil mi? 3 milyon kişi buna bakıyor. Bu da olmadıktan sonra ne yapacağız, nereye gideceğiz?" serzenişinde bulundu.

Bakanlık tarafından 19 Ocak tarihinde işçilerden geri dönüştürülmek üzere kâğıt alan firmalara tebligat ve denetim memurları yollandı. Yeni düzenleme ile firmalar, sokakta kâğıt toplayan geri dönüşüm işçilerinden kâğıt alması durumunda 140 bin TL ceza ödeyecek.

Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na konuşan Geri Dönüşüm İşçileri Derneği İkinci Başkanı Mehmet Göçer, yasanın çıkmasının ardından binlerce insanın mağdur duruma düştüğünü ifade etti. İşsiz kalanların büyük bölümünün sezonluk tarım işçisi olduğunu kaydeden Göçer, "Bu insanlar nereye gitsin, ekmeğini nasıl kazansın. Suç çoğalmaz mı? Bu yasanın çıkmasının sebebi bizi yok saymak, lisanslı firmalara belediyeler vasıtasıyla vermek. Bu lisanslı firmalar alınca bizi entegre etmiyor. Bizi çalıştırmıyor, kendi araçlarını kendi işçilerini çalıştırıyorlar. Biz yine ortada kalacağız." dedi.

Devlet büyüklerinin olaya el atması gerektiğini kaydeden Göçer, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediye ve bizi lisanslı firmaya entegre etmeleri lazım ki bizde yasal yollarla ekmeğimizi kazanalım. Bizi yasallaştırsınlar. Gittiğimiz her yerde tamam, olur, peki yaparız diyerek sırtımızı sıvazlıyorlar ve geri gönderiyorlar." serzenişinde bulundu.

HIRSIZLIK MI YAPAYIM, KAÇAKÇILIK MI?

Ankara'da atık kâğıt toplayarak yaşamını sürdürmeye çalışan 7-8 bin kişi olduğunu söyleyen Mehmet Göçer, işçilerin günde 30-50 TL arasında para kazandığı bilgisini verdi. Göçer sözlerine şöyle devam etti: "İşsiz kalan bu insanlar bir şekilde ekmeğini kazanmaya çalışacak. Çoluk çocuğunu besleyecek. Ya suç işleyecek, yani belki bu cümle ters olacak ama sayın büyüklerimizden af diliyorum, mecbur sonucu bu. Çoluk çocuğunu beslemek için. 58 yaşındayım bu yaştan sonra hırsızlık mı yapayım, kapkaççılık mı yapayım? Yani yollara inip eylem mi yapayım? Biz bunu istemiyoruz, devlet büyüklerimizin karşısına suçlu olarak çıkmak istemiyoruz, çıkmayız da. Bizim istediğimiz bizi yasallaştırsınlar biz de yasal yollardan ekmeğimizi kazanalım."

YAPACAĞIMIZ BAŞKA İŞ YOK

Adıyamanlı işçi Müjdat Boz ise 8 yıl önce göç ettiği Ankara'da geri dönüşüm işine başladığını söyledi. 15 kişilik ailesi olduğunu ve tek geçim kaynaklarının kağıt toplamak olduğunu ifade eden Boz, "Bize bu işi çok gördüler. Şimdi bizim o tarafta fazla iş yok. Doğuda iş desen bitti. İki firma yüzünden bu kadar kişi aç kalacaksa yazık günah değil mi? 3 milyon kişi buna bakıyor bu da olmadıktan sonra ne yapacağız, nereye gideceğiz. Yapacağımız başka bir şey yok. Yaşım 36, başka bir iş yapmadım. Bu pislikle uğraşıyorum. Bu pisliği de bize çok görüyorlar." şeklinde konuştu.

Boz ayrıca, "15 kişi bu işe bakıyor. Bu da olmasa nereye gideceğiz? Çalıştığımız bir fabrika yok, yaptığımız bir iş yok. Varımız yoğumuz budur. Bundan sonra biz nereye gidelim nereye başvuralım? Bu işe bir el atsınlar ne gerekiyorlarsa yapsınlar." ifadelerini sözlerine ekledi.
CİHAN
28 Ocak 2016 13:09
DİĞER HABERLER