ATSO Başkanı, Davutoğlu'na turizmin sorunlarıyla ilgili sunum yaptı

ATSO Başkanı, Davutoğlu'na turizmin sorunlarıyla ilgili sunum yaptı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların katılımıyla düzenlenen 8'inci Ticaret ve Sanayi Şurası'nda, Antalya'nın sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin bir sunum yaptı.

Sunumunda, Antalya'da turizmin 12 aya yayılamadığını, çok sayıda otelin kış aylarında kapanmak ya da eleman çıkarmak zorunda kaldığını dile getiren Başkan Davut Çetin, otellerin açık kalması ve istihdamın sürdürülmesi için kış aylarında SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması veya prim desteği verilmesinin son derece önemli olduğunu kaydetti.

Başbakan Davutoğlu'nun, son istihdam paketinde prim desteğinin olduğunu söylemesi üzerine Başkan Çetin, söz alarak bahsettiği konunun farklı bir destek olduğunu ve istihdam paketinde yer almadığını vurgulayınca, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bunun için farklı bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine Başbakan Davutoğlu, turizm sektöründe kış aylarında SGK prim desteği için çalışma başlatılacağını ve bu talebin karşılanacağını beyan etti.

MİLYONLARCA TURİST GELİYOR KARA YOLU ÇOK KÖTÜ

Başkan Davut Çetin, Antalya'nın sorunları ve çözüm önerileri sunumunda şu sorunlara dikkat çekti: "Antalya ilinin en önemli sorunu ulaşım yatırımlarının yetersizliğidir. Antalya-Isparta yolu, Kumluca-Kaş kara yolu halen duble yol değildir. Milyonlarca turistin taşındığı 150 kilometrelik Antalya-Manavgat-Alanya yolu 70 civarında trafik lambası ile kent içi yola dönüşmüş durumdadır, yeni yol çalışması acil olarak programa alınmalıdır. Ayrıca, Antalya'nın, İstanbul ve Ankara hızlı tren projeleri somutlaşmalı ve hızlandırılmalıdır.

Noel Baba kilisesi nedeniyle yüksek din turizmi potansiyeli olan Demre ilçemizde kruvaziyer liman yapılması, havalimanı projesinin hızlandırılması, Gazipaşa Havalimanı'nın genişletilmesi de son derece önemlidir. Altyapı sorunumuz enerji altyapısıdır. Bölgemizde elektrik dağıtım şirketinin yetersiz yatırım bütçesi nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri, turizm ve ticareti olumsuz etkilemektedir.

RUSYA PAZARINDAKİ DÜŞÜŞ MART AYINDA YÜZDE 56'YA ÇIKTI

Turizmde bu sezon için Rusya pazarı ile ilgili endişemiz devam etmektedir. Mart ayında düşüş oranı yüzde 56'ya çıkmıştır. Bu nedenle uçaklara verilen akaryakıt desteğinin süresinin uzatılması, Avrupa pazarlarında da destek verilmesi, koltuk desteğinin gündeme alınması gereklidir. Rusya vatandaşlarına pasaportsuz giriş imkânı için çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz. Ayrıca, uluslararası medyada aktif tanıtım ve PR çalışmalarını da önemli görüyoruz. Manavgat ilçemizin önemli bir konusu, Oymapınar turizm projesinde ilerleme olmamasıdır. Bu bölgede tarım yatırımı da yapılamamaktadır.

Tarım sektöründe; Kumluca, Finike, Manavgat gibi yoğun tarım ve sera bölgelerinin Organize Tarım Bölgesi ilan edilmesini ve gıda ihtisas sanayi projelerinin hayata geçirilmesini öneriyoruz. Orman vasfı olmadığı halde orman ilan edilmiş alanlar ve hazine arazileri turizme nasıl tahsis ediliyorsa tarıma da tahsis edilmelidir. Ayrıca, Batı Akdeniz Organize Sanayi Bölgesi ile kümelenmenin teşvik edilmesi öncelikli konularımız arasındadır.

BİR HES İÇİN BİR VADİ YOKEDİLMEMELİ

Bölge oda ve borsalarımız, oy birliğiyle turizm ve tarım alanlarına zarar veren maden, taş ocağı ve HES projelerine izin verilmemesi görüşündedir. Tonu 160 dolara satılan blok mermer için dünya çapında bilinen kaya tırmanışı bölgesinde taş ocağı açılmamalıdır. 10 tane otelin ihtiyacını bile karşılayamayacak bir HES için bir vadi yok edilmemelidir. 800 metrelik çevreyolu için 250 hektar yeşil alan imara açılmamalıdır."

CİHAN
10 Nisan 2015 11:55
DİĞER HABERLER