Avcı: Şirketlerin özel meslekî okul açabilmeleri için düzenleme yapacağız

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslek ve alanlarda kaliteli eleman yetiştirilmesini sağlayacak şekilde meslekî eğitimin kalitesini artıracak tedbirleri almaya devam edeceklerini söyledi. İş piyasasındaki insan gücüne olan talep ile yükseköğretimin de dâhil olduğu eğitim sisteminin o alanlarda sağlayabileceği arz arasındaki uyumu sağlayacaklarını kaydeden Avcı, "Şirketlerin, sektörlerine yönelik özel meslekî ve teknik eğitim okulu açabilmeleri için düzenleme yapacağız. Meslekî ve teknik okul ve kurumlarında atölye ortamlarını sektörel bazlı olarak iyileştireceğiz. Meslekî ve teknik eğitim okul yönetim modelini geliştirecek, yerel yönetimlerin ve sektör temsilcilerinin katılımını sağlayacağız." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerin 2016 yılı bütçeleri görüşüldü. Görüşmeler öncesi Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı komisyon üyesi milletvekilleriyle tokalaştı. Bakan Avcı, CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer'le ayakta kısa bir süre sohbet etti. Bakan Avcı, daha sonra bütçe sunumunu yaptı.

Meslekî ve teknik eğitimin, dışa açılma ve uluslararası rekabet gücünü artırma çabası içinde olan Türkiye ekonomisi için nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması bakımından önem taşıdığını kaydeden Avcı, "Eğitim-istihdam bağlantısı hükûmetimizin büyük önem atfettiği alanlardan biridir. Bu bağlamda, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslek ve alanlarda kaliteli elaman yetiştirilmesini sağlayacak şekilde meslekî eğitimin kalitesini artıracak tedbirleri almaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Eğitim-istihdam bağını güçlendirme çerçevesinde Temel ve Meslekî Becerileri Geliştirme Öncelikli Dönüşüm Programı hazırladıklarını belirten Avcı, "İş piyasasındaki insan gücüne olan talep ile yükseköğretimin de dâhil olduğu eğitim sistemimizin o alanlarda sağlayabileceği arz arasındaki uyumu sağlayacağız. Şirketlerin, sektörlerine yönelik özel meslekî ve teknik eğitim okulu açabilmeleri için düzenleme yapacağız. Meslekî ve teknik okul ve kurumlarında atölye ortamlarını sektörel bazlı olarak iyileştireceğiz. Meslekî ve teknik eğitim okul yönetim modelini geliştirecek, yerel yönetimlerin ve sektör temsilcilerinin katılımını sağlayacağız. Bu çerçevede başta meslekî ve teknik Anadolu liseleri olmak üzere; bir mesleğe yönelik olarak eğitim veren bütün kurumlarımızın sektörle bağlantılı ve sektörün istihdam için ihtiyaç duyduğu niteliklerle donanmış biçimde yeniden yapılandırılması için ilgili bütün paydaşlar ve sektörlerle çok kapsamlı bir çalışma programı hazırladık." diye konuştu.

"YÜKSEKÖĞRETİM POLİTİKALARINI ELE ALAN BİR 'YÜKSEKÖĞRETİM PLANLAMA KURULU' OLUŞTURULACAK"

Kamu, özel sektör ve yükseköğretimin temsil edildiği, eğitim sisteminin talep ve arzı arasında bağlantı kuran ve bu çerçevede yükseköğretim politikalarını ele alan bir 'Yükseköğretim Planlama Kurulu' oluşturulacağını belirten Avcı, şunları söyledi: "Kurulacak yeni üniversite ve fakülteler için, öğrenci ve öğretim elemanı sayısı ile fakültelerin doluluk oranları gibi objektif kuralları baz alan bir mekanizma geliştireceğiz. Bölgesel ihtiyaçlar ile yetkinlik düzeylerini dikkate alarak üniversitelerin ihtisaslaşmasını destekleyeceğiz. Özel üniversitelerin kurulmasına ve yurt dışındaki üniversitelerin Türkiye'de, Türkiye'deki üniversitelerin yurt dışında faaliyet göstermelerine imkân vereceğiz. Yükseköğretim kurumları bünyesinde veya yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği içinde bağımsız ileri araştırma merkezlerinin kurulması için yeni destek mekanizmaları oluşturacağız.Üniversitelerin uluslararası rekabet gücünü artırmak amacıyla daha fazla yabancı öğrenci kabul etmeleri ve öğretim elemanı istihdam edebilmelerini sağlayacağız. Öncelikle üniversitelerde veya araştırma ve geliştirme merkezlerinde olmak üzere, yurt dışındaki yetişmiş insan gücünün uygun imkânlar sağlayarak ülkemize dönüşünü hızlandıracak yeni politikalar geliştireceğiz." CİHAN
11 Şubat 2016 14:26
DİĞER HABERLER