Avcı'nın intihar cevabı: Gösterişçi intihar eğilimi sendromu

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, atanamayan öğretmenler ile TEOG'dan düşük puan aldığı için intihar edenlerin olduğu iddialarıyla ilgili soruları cevapladı. Avcı, "Şimdi, dramatik bir şey, bir defa, hem bu görevlendirilemeyen, atanamayan öğretmen adayı arkadaşlarımızla ilgili olarak hem de bazı öğrencilerimizle ilgili olarak hem de hekim arkadaşlarımız tarafından sık sık, böyle, 'Bu yüzden kaç öğretmen adayı intihar etti, biliyor musunuz?' falan gibi ifadeler kullanılıyor. Şimdi, tıpta -tam teknik tabiri nedir bilmiyorum ama bunu bile söyleyip söylememekte tereddüt ediyorum- 'gösterişçi intihar eğilimi' diye bir sendromdan bahsediliyor. Yani aslında niyeti olmadığı hâlde etrafında ilgi uyandırmak veya ilgi çekmek veya isteklerinin yerine gelmesini sağlamak amaçlı bu tür girişimler..." açıklamasında bulundu. CHP Mersin Milletvekili Nurettin Demir'in, "Böyle bir şey yok da hastalık var." çıkışı üzerine de Avcı, "Bana tıpçıların söylediğini söylüyorum. Ben tıp uzmanı değilim ama arkadaşların bana söylediklerini aktarıyorum." diye karşılık verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerin 2016 yılı bütçeleri görüşüldü. Görüşmeler öncesi Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı komisyon üyesi milletvekilleriyle tokalaştı. Bakan Avcı, CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer'le ayakta kısa bir süre sohbet etti. Bakan Avcı, bütçe sunumunu yaptı. Sunumun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi. Görüşlerin ardından Bakan Avcı, milletvekillerinin sorularını cevapladı.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, "Bugüne kadar yaklaşık 42 öğretmen atanamadığı için bunalım sonucu intihar etti değerli arkadaşlarım. Çok sayıda öğretmenimiz atanamadığı için polis oldu ve ne yazık ki onlar da görevleri başında bir bölümü şehit oldu." diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Nurettin Demir de "Özellikle soru sırasında da soracağım ama TEOG'un başlamasından bu yana kaç öğrenci intihar etti?" sorusunu iletti.

Bakan Avcı konu ile ilgili sorulara şu cevabı verdi: "Şimdi, dramatik bir şey, bir defa, hem bu görevlendirilemeyen, atanamayan öğretmen adayı arkadaşlarımızla ilgili olarak hem de bazı öğrencilerimizle ilgili olarak hem de hekim arkadaşlarımız tarafından sık sık, böyle, 'Bu yüzden kaç öğretmen adayı intihar etti, biliyor musunuz?' falan gibi ifadeler kullanılıyor. Bunu ben daha önce Meclis Genel Kurulu'nda da yine arkadaşlarımızdan rica ettim. Hatta o zaman Sayın Haberal da CHP Grubu'ndaydı. Kendisinden milletvekili arkadaşlarımızı bilgilendirmelerini, bir hekim olarak da bilgilendirmesini rica ettim. Şimdi, tıpta -tam teknik tabiri nedir bilmiyorum ama bunu bile söyleyip söylememekte tereddüt ediyorum- 'gösterişçi intihar eğilimi' diye bir sendromdan bahsediliyor. Yani aslında niyeti olmadığı hâlde etrafında ilgi uyandırmak veya ilgi çekmek veya isteklerinin yerine gelmesini sağlamak amaçlı bu tür girişimler…"

CHP Mersin Milletvekili Demir'in, "Böyle bir şey yok da bir hastalık var." çıkışına Avcı, "Bana tıpçıların söylediğini söylüyorum. Ben tıp uzmanı değilim ama arkadaşların bana söylediklerini aktarıyorum. Dolayısıyla bu tür haberlerin medya etiği bakımından da zaten medyada -gerçi bizim medya ona da uymuyor ama- bu tür haberlerin verilmemesi genel kabul gören bir kuraldır ama özendirici olmaması, örneklendirici olmaması vesaire." dedi. Bu sözler üzerine Demir, "Özendirici olmaması için." çıkışını yaptı.

"Şimdi, bu çocuğumuzla ilgili, bakın, arkadaşımız bana Millî Eğitim Komisyonu üyeleri olarak toplandığımızda bu olaydan bahsetti. Çok üzüldüm. Aileyle görüştüm." diyen Avcı, şöyle devam etti: "Yani ne söylenebilir, tek çocuğu üstelik. Fakat olgusal olarak bilmeniz gereken, bu çocuk TEOG sınavı yüzünden falan intihar etmiş değil, puanlarını beğenmediği için intihar etmiş değil. Çünkü olay TEOG sonuçları açıklanmadan önce oluyor ve çocuğumuzun da puanları Türkçe 85, Matematik 80, Din Kültürü 95, Fen Teknoloji 80, İnkılap Tarihi Atatürkçülük 85, İngilizce 100. Bıraktığı notu da arkadaşımız bana okuttu. Dayanılır gibi değil, hiç bu TEOG'la, sınavla falan ilgisi olan bir şey değil. Kaldı ki olsa bile farzımuhal -değil ama- yani bunun bu kadar kamuya açık bir ortamda, bu kadar çocuğumuzun bir şekilde haberdar olabileceği bir ortamda bunun böyle hem de hekimler tarafından -siz de hekimsiniz bildiğim kadarıyla- böyle konuşulması uygun değil." İfadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Demir, "Ben kaç tane olduğunu sordum sayın bakan." çıkışına Avcı, "2014-2015 eğitim-öğretim yılında temel öğretimden ortaöğretime geçiş uygulaması kapsamında yapılan ortak sınavlar sonrasında bir defa TEOG diye böyle tek bir sınav ve her şey ona bağlı, böyle bir şey yok ama bu geçiş sınavlarında 8'inci sınıf düzeyindeki öğrencilere biz Millî Eğitim Bakanlığı olarak bir anket uygulaması yaptık." dedi.
CİHAN
12 Şubat 2016 15:10
DİĞER HABERLER