Avrupa Birliği, iki ay kadar önce yerleşim yeri faaliyetleriyle barışı tehdit etmekle suçladığı İsrail'i ticari imtiyazlarla ve yeni işbirlikleriyle ödüllendirdi.
Brüksel'de İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli ve AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin katılımıyla toplanan İsrail-AB Ortaklık Konseyi'nde tarımdan bilime, enerji ve ulaşıma kadar 60 alanda yakın işbirliği kararı alındı.
Diplomatik kaynaklar, toplantıda normalde AB tarafını temsil etmesi gereken AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın İsrail'in gayrımeşru yerleşim faaliyetlerinden rahatsızlığı nedeniyle yerine Rum bakanı gönderdiğini belirtti.
Ashton, geçen ay yaptığı açıklamada, İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerinin iki devletli çözümü tehdit ettiğini belirtmişti.
AB dışişleri bakanlarının Ortadoğu barışına ilişkin Mayıs ayında aldıkları kararda ise "İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu ve Kudüs dahil 1967 sınırlarında tarafların karşılıklı rızasına dayanmayan hiçbir değişikliğin tanınmayacağı" vurgulanmıştı.
Kararlarda İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlileri zorla tahliyeye ve evlerini yıkmaya devam ederken, burada Yahudi yerleşimlerini genişletmesinin ve Filistinlilerin barışçıl, kültürel, ekonomik, sosyal ve siyasi faaliyetlerini engellemesinin, derin endişe doğurduğu ve barışı tehdit ettiği dile getirilmişti.
AB'nin Tel Aviv yönetiminin uluslararası hukuk ve insan hakları ihlallerini ödüllendiren son kararıyla İsrail'in AB ortak pazarına erişimi kolaylaşacak, Europol ve Avrupa Uzay Ajansı dahil AB organlarıyla işbirliği güçlenecek. Gazze'de AB tarafından finanse edilen altyapı tesislerini bombalayarak imha ettiği için eleştirilen İsrail'e, doğrudan AB yardımı akmaya başlayacak.
AB ve İsrail arasında serbest ticaret anlaşması dahil ilişkileri üst düzeye taşıma çabası, İsrail'in 2008 yılındaki Gazze saldırısıyla askıya alınmıştı. Diplomatik kaynaklar, tüm AB üyelerinin onayıyla mevcut çerçeveye bağlı olarak alınan ilişkileri birçok alanda geliştirmeye yönelik kararla İsrail'in, Gazze saldırısının oluşturduğu tahribata rağmen AB'den istediğini büyük ölçüde aldığını belirtiyor.
Geçen yıl AB'ye 12,6 milyar avroluk ihracat gerçekleştiren İsrail karşılığında Birlik üyelerinden 16,8 milyar avroluk ithalat yaptı. Bu rakamlarla AB, İsrail'in en büyük ticaret ortağı ve ABD'nin ardından ikinci büyük pazarı konumunda.