G-20 Liderler Zirvesi'nin ana gündem maddesi, borç içinde yüzen Avrupa ülkelerinin bu durumdan nasıl kurtulacağı idi.
Zirveden çıkan en somut sonuç, zordaki ülkelere Uluslararası Para Fonu (IMF) yardımı oldu. Borçlu ülkelerin başında gelen İtalya, IMF denetimini ve sunacağı 'acı reçeteleri' uygulamayı kabul etti.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G-20 Zirvesi, Avrupa'daki borç krizinin aşılması için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) güçlendirilmesi konusunda uzlaşma sağladı. Ancak Yunanistan ve İtalya gibi ülkelere yapılacak IMF yardımının nasıl yapılacağı konusunda somut bir karar çıkmaması, piyasaları olumsuz etkiledi. Fransa'nın Cannes şehrinde yapılan G-20 Zirvesi'nin ikinci gününe IMF tartışmaları damgasını vurdu. Dün sona eren zirvede 'vergi cenneti' ülkelerin kontrol altına alınması kararı çıkarken, Türkiye'nin 2015'te G-20 dönem başkanlığını üstleneceği açıklandı. G-20 Dönem Başkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa'daki krizin sona ermesi için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) güçlendirilmesi konusunda uzlaşma sağlandığını açıkladı. Yunanistan ve İtalya gibi ülkeler için IMF bünyesinde 200 milyar dolarlık fon oluşturması isteniyordu. Tüm ülkeler IMF fonu oluşturulmasında mutabık kalsa da, yardımın nasıl yapılacağı konusunda uzlaşma sağlanamadı. Sarkozy, konunun şubat ayında yapılacak görüşmede gündeme geleceğini söyledi. ABD ve Almanya, Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelere kredi olarak verilecek fona gelişmekte olan Çin, Brezilya, Rusya ve Güney Afrika gibi ülkelerin katılmasını istiyor. Ancak özellikle Brezilya, Çin ve Rusya, yardımların IMF'nin sıkı kontrolü altında yapılmasını şart koşuyor. Brezilya ve Rusya, Avrupa'daki siyasi irade eksikliği nedeniyle yardıma soğuk bakarken Çin, Almanya'yla birlikte krizdeki Avrupa ülkelerine IMF aracılığıyla kredi vermeyi kabul etti.
İtalya, IMF denetimini kabul etti
Zirvenin ikinci gününde Yunanistan'dan sonra krize en yakın ülke olarak gösterilen İtalya'nın IMF'nin izlemesi altına alınması kararlaştırıldı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İtalya'nın kamu harcamalarının IMF tarafından izleneceği ve IMF'nin finansal reform reçetesini uygulayacağını açıkladı. İtalyan basını, "aşağılayıcı bir hezimet" olarak yorumladı. Kararın ardından, Berlusconi hükümetinin düşebileceği iddia ediliyor. Ekonomik büyüklüğü açısından Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'nın kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 120'ye ulaştığı belirtiliyor.
Ayrıca G-20 Zirvesi'nde bankaların dağıttığı primlerin Finansal İstikrar Fonu (FSB) tarafından sıkı kontrol altına alınması konusunda uzlaşmaya varıldı. G-20 Dönem Başkanı Sarkozy, Fransa'nın küresel para transferlerinin vergilendirilmesi konusunda kararlı olduğunu söyledi. Ancak, 'Robin Hood vergisi' olarak da adlandırılan bu reforma ABD Başkanı Barack Obama karşı çıktı.
Türkiye, 2015'te dönem başkanı
Zirvede Türkiye'nin 2015'te G-20 dönem başkanlığını üstlenmesi de kararlaştırıldı. Sonuç bildirgesine göre, 2012'de Meksika, 2013'te Rusya, 2014'te Avustralya ve 2015'te Türkiye üstlenecek. Türkiye, G-20'nin dönem başkanlığını üstlenen son ülke olacak. Zira, Cannes'daki zirvede alınan karara göre, 2015'ten sonra ülkelerin yerine her kıtadaki G-20 temsilcileri ortak dönem başkanlığı yürütecek.