Avrupa'nın sığınmacılara tutumu insanlık ayıbına dönüştü

İZMİR (CİHAN)- Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Safi, AB'nin sığınmacılara uyguladığı insanlık dışı tutuma dikkat çekti. Mülteci ve devletler hukuku uzmanı Yrd. Doç. Dr. Safi, Avrupa'nın zor durumdaki insanlara görülmemiş bir acımasızlıkla karşılık verdiğini ve bu uğurda binlerce ölümü, ödenmeye değer bir bedel olarak gördüğünü ifade etti.

AB'nin sığınmacılarla sert bir şekilde mücadele etme politikası yüzünden Akdeniz'in, açık farkla dünyanın en ölümcül denizi ve göç yolu haline geldiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Safi şunları söyledi: "Avrupa Birliği, tüm kara sınırlarını engellerle ve duvarlarla tamamen kapatmış durumda. Dış sınırlarını denetlemek amacıyla uydu ve insansız hava araçları da kullandığı için sığınmacılar, Akdeniz boyunca tehlikeli bir rota kullanmak zorunda kalıyor. İnsanlar göz göre göre ölüme mahkum ediliyor. 2014'te 3 bin 419 ölümün meydana gelmesi, ne yazık ki bu politikanın sonucudur. Oysa Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi, 'Herkesin zulüm altında başka ülkelere sığınma ve sığınma olanaklarından yararlanma hakkı vardır.' maddesiyle sığınmanın bir insan hakkı olduğunu teyit ediyor. Hiç kimsenin doğup büyüdüğü toprakları terk etmek istemeyeceği, bunun ancak zorunluluk halinde mümkün olabileceği unutulmamalı."

Sibel Safi, Türkiye'deki Suriyelilerin hukuki durumlarına da açıklık getirdi. Geçici koruma statüsünde bulunduklarını, vatandaşlığa geçmelerinin ve oy kullanmalarının hukuken mümkün olmadığını kaydetti: "Türkiye, insani bir tutumla sınırlarını Suriyelilere açarak, aslında Avrupa'nın sığınmacılara yapamadığını yaptı. Kitlesel olarak Türkiye sınırlarını geçen bu yabancılara ilişkin esasları düzenleyen Geçici Koruma Yönetmeliği, Ekim 2014'te kabul edildi, çünkü ülkemiz, 1951 Cenevre Konvansiyonu'nu imzalarken getirdiği çekinceyle sadece Avrupa'dan gelen sığınmacılara mülteci statüsü verip onları korumaya alabiliyor. Suriyeliler, bu yasal düzenlemeyle geçici koruma statüsüne kavuşturuldu. 'Geçici koruma rejimi' kapsamında sınırsız kalış, zorla geri göndermeye (non-refoulement) karşı koruma ve acil ihtiyaçlarına yanıt veren kabul düzenlemelerine erişimi içerecek bir düzenlemeyle şu an ülkemizde kalıyorlar. Geçici koruma, ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak veya bu kitlesel akın döneminde bireysel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen ve uluslararası koruma talebi bireysel olarak değerlendirmeye alınamayan yabancılara sağlanan bir korumadır. Ülkelerindeki savaş hali sona erdikten sonra geri dönecekleri varsayılarak, her birine geçici koruma kimlik belgesi verildi. Bu belge, Türkiye'de geçici kalış hakkı sağlar, ikamet izni veya ikamet izni yerine geçen belgelere eşdeğer sayılmaz. Geçici Koruma Yönetmeliği 25. maddesinin açıklık getirdiği gibi bu kimlik, uzun dönem ikamet iznine geçiş hakkı getirmez ve Türk vatandaşlığına başvuru hakkı da sağlamaz. Dolayısıyla bir vatandaşlık hakkı olan oy kullanma hakkından yararlanmaları da hukuken mümkün değildir." CİHAN
06 Mart 2015 09:29
DİĞER HABERLER