Avrupa Parlamentosu'nun mülteci oturumuna İpek Koza damgası

Avrupa Parlamentosu siyasi grupları İpek Koza grubuna yapılan baskılara sert tepki gösterdi.

Bugün Strasbourg'da yapılan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'yle müzakere edilen mülteci eylem planını tartışmak amacıyla Avrupalı parlamenterlerle bir araya geldi. Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms, İpek Koza grubuna yapılan hukuksuz kayyum atamasını hatırlatarak, "Biz burada Türkiye'yi tartışırken büyük bir medya grubu polis tarafından işgal edildi." sözleri AP üyelerinden büyük alkış aldı.

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'ye yaklaşımını eleştiren Alman AP üyesi Harms, "Türkiye'deki ve diğer komşu ülkelerdeki mültecilerin durumunun iyileştirilmesi adına alınan kararları doğru buluyorum. Benim yanlış bulduğum, doğru bir işi yapmak için, kendi ülkesinde yanlış yapan Erdoğan'la işbirliği yapılması. Bu hep yapılan eski bir hata. Şu anda biz burada Türkiye'yi tartışırken büyük bir medya grubu polis tarafından işgal edildi. Bu medya grubu, AKP'lilerin yönetimi altına alınmak isteniyor. Türkiye'yle böyle daha nasıl işbirliğine devam edilebilir. Bunu iyi düşünün." dedi. Harms'ın sözleri tüm siyasi gruplardan alkış aldı.

SOSYALİST GRUP: ERDOĞAN'A BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN BASKI YAPMAYA DEVAM ETMELİYİZ

Sosyalist Grubu Başkanı Gianni Pittela da mülteci eylem planı için Türkiye'de anti demokratik gelişmelere sessiz kalınamayacağını vurguladı. Pittela, Erdoğan'a açık çek yazılamayacağını belirterek, Türkiye'ye insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda baskı yapılması gerektiğini söyledi.

İtalyan AP üyesi Pittela, eylem planıyla ilgili "Ankara'nın Suriye krizini tek başına yönetmesini kabul edemeyiz. Net olmalıyız. Erdoğan hükümetine açık çek imzalamayacağız. Türkiye'yle eylem planında birlikte çalışmamızın mümkün olmadığını söylemiyorum. Ancak, aynı zamanda ülkedeki basın özgürlüğüne, insan haklarına ve azınlık haklara saygı duyması için baskı yapmalıyız." ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Avrupalı parlamenterlerin eleştirilerine şu sözlerle cevap verdi: "Türkiye'de 2,5 milyon mülteci var. AB ve Avrupa kurumlarının insan hakları ve basın özgürlüğü konularında Türkiye'yle çok büyük sorunları var. Ancak, bu bizi Türkiye'yle müzakerelerimizde nereye götürecek? Önemli sorunlar olduğunun farkındayız ancak Türkiye'yi bu girişimlerimize dahil etmeliyiz. Türkiye'den AB'ye daha fazla mülteci gelmemesini temin etmeliyiz. Türkiye'ye birçok mülteci Avrupa'ya gelme hayaliyle gidiyor." CİHAN
27 Ekim 2015 17:44
DİĞER HABERLER