Avrupa Parlamentosu, Wikipedia'nın ve diğer internet devlerinin itiraz ettiği, Beatles grubunun üyelerinden Paul McCartney'nin ise çıkması için yoğun çaba gösterdiği tartışmalı telif hakkı yasasını reddetti.
Fransa'nın Strazburg kentinde toplanan Avrupa Parlamentosu milletvekilleri tartışmalı telif hakkı yasası teklifini 278 'evet' oyuna karşı 318 oyla reddetti. 31 milletvekili ise çekimser oy kullandı.
Milletvekilleri dijital dünyada yaratıcı içerik üretenlerin haklarını (haber, müzik, film) koruma amacı güden yasa tasarısının mevcut haliyle onaylanamayacağını belirterek konunun eylül ayında yeniden görüşülmesi kararını verdi.
ABD'nin önce gelen teknoloji devleri ve internet özgürlüğü savunucuları tasarıya şiddetle karşı çıkmış, kimileri tasarının geçmesi halinde 'internet meme'lerinin ve parodilerin bile yasaklanmasına yol açabileceğini vurgulamıştı.
Yasa tasarısının en çok itiraz edilen iki maddesi (Madde 11 ve madde 13) zor durumdaki haber yayımcılarının kazançlarını arttırmayı ve Google'ın sahibi olduğu Youtube veya Facebook gibi platformlarda telif haklarını ihlal eden içeriklerin yasaklanmasını amaçlıyordu.
Yayımcılar için adil bir bedel sağlanmasını ve internet üzerinde içerik paylaşımı yapan platformların bu yayımcılara ücret ödemeden bağlantı paylaşamamasını amaçlayan tasarıya, karşıtları 'bağlantı vergisi' adını takarak karşı çıkmıştı.
Madde 13 ise internet sitelerine telif hakkı yasaları konusunda daha fazla mesuliyet yüklüyor ve yüklenen yazı, imaj, ses ya da kodları teker teker değerlendirmeleri ve gerekirse filtrelemelerini talep ediyordu.
Muhalifler ise bu maddenin özellikle Youtube gibi yaratıcılık konusunda önemli içerikler üreten teknoloji firmalarının örtülü bir sansür politikası uygulamasına yol açacağını savunuyordu.
'DEMOKRASİ ADINA BİR ZAFER'
Google, Facebook ve diğer ABD'li teknoloji devleri adına lobi yapan Avrupa Dijital Medya Birliği'nin (EDİMA) Başkanı Siada el Ramli tasarının reddedilmesinin ardından "Bugünkü oylama demokrasi adına bir zafer" dedi.
Düzenlemeyi savunan Fransız milletvekillerinden Pervenche Beres ise açıklamasında 'Sanatçılardan çalan ve hiçbir vergi ödemeyen ABD'li teknoloji devleri savaşı kazandı" yorumunu yaptı.
İnternet ansiklopedisi Wikipedi söz konusu oylamayı protesto etmek için İtalya dahil en az 3 ükede sitesini karartmıştı.Tasarıya karşı yapılan imza kampanyasına da 750.000 kişi destek vermişti.
Efsane İngiliz müzik grubu Beatles'ın üyesi Sir Paul McCartney'nin yanı sıra müzik ve film şirketleri ise tasarıyı desteklemeleri yönünde Avrupalı siyasiler üzerinde lobi yapmıştı.