Belçika, Filistin'i tanımaya hazırlanıyor. Federal Hükümeti oluşturan koalisyon partilerinin kendi aralarında anlaşmaya vardığı ve yakın zamanda teklifi Meclise taşıyacakları öğrenildi.
Federal Hükümet Partileri N-VA, CD&V, Open Vld ve MR'in kendi aralarında anlaşmaya vardığı ve Filistin'i devlet olarak tanıyacakları öğrenildi. Le Soir ve De Standaard gazetelerinin verdikleri habere göre teklifin yakın zamanda hazırlanıp Meclis’te oylayama sunulacağı belirtili.
Oylamada çoğunluk sağlandığı takdirde Belçika, İsveç'ten sonra Filistin'i tanıyan ikinci Batı Avrupa ülkesi olacak. İsveç'in Filistin'i tanıması sonrasında bazı Avrupa ülkeleri de bu yönde olumlu sinyaller vermişlerdi. İspanya'da da Filistin'i tanımak için teklif meclis gündemine geldi ve sadece onaylanması gerekiyor. Aynı şekilde Fransa da Filistin'i tanımak için girişimlere başladı. Belçika'da hükümet partilerinin hızlı hareket edip oylamayı daha hızlı gerçekleştirme durumunda Belçika, Filistin'i tanıyan ikinci Batı Avrupa ülkesi olacak. Ekim ayında da İngiliz Parlamentosu, Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin sembolik önergeyi 12'ye karşı 274 oyla kabul etmişti.
Hükümet yetkililerinden alınan bilgiye göre Filistin ile İsrail arasındaki barış sürecinin hızlandırılması adına Filistin'in tanınacağı ve bu sürecin destekleneceği belirtildi. Daha önceden Flaman Sosyalistler (Sp.a) Filistin'in tanınması adına hem Flaman Meclisi’ne hem de Federal Meclise önerge sunmuşlardı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Flaman Bölgesi Milletvekili Güler Turan, bu süreçte kendilerinin bir katkısı olduğundan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu aktardı. Turan, Filistin'in tanınmasının büyük bir olay olduğunu ve barış sürecine katkı sağlayacağını ifade etti.
Turan, Sp.a'nın yanında Yeşiller'in de bu tarz bir girişimi olduğunu belirtirken, "Filistin için siyasi inisiyatifler çoğaldı. Ayrıca yıllardır bu iş için uğraşan sivil toplum kuruluşları da var. Bu harika bir haber. İnşallah gerçekleşir. Biz de takipteyiz." dedi. Turan, hükümet partilerinin kendi aralarında anlaşmalarına rağmen oylamada farklı şekilde davranma tehlikesinin de olduğunu belirtti. AB'den de destek var AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Mogherini de Filstin’in devlet olarak tanınması gerektiğini açıklamıştı.
İsrail'in geçen ay içerisinde Filistin topraklarını işgali ve Mescidi Aksa'ya saldırıları sonrasında AB sert tepki göstermişti. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Mogherini, Gazze'nin sıkıntılarının bitmesi için tek yolun Filistin-İsrail çatışmasının son bulması ve İsrail ile birlikte barış içerisinde yaşayabilecek Filistin Devleti’nin kurulması olduğunu açıklamıştı.