Avrupa'ya mülteci akını Balkanlar üzerinden sürüyor

Başta Suriye ve Irak olmak üzere Ortadoğu, Asya ve Afrika'dan zengin Avrupa ülkelerine mülteci akını sürüyor. Bu yaz yüz binlerce kaçak göçmen Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçtikten sonra Balkanlar üzerinden Avrupa'ya ulaştı. Avrupa'nın birinci gündemi haline gelen mülteci krizinin nasıl çözüleceği AB'ye üye ülkeler arasında da büyük tartışma konusu.

İLK DURAK YUNAN ADALARI

Kaçak göçmenlerin Avrupa topraklarına ilk adımı Ege kıyılarından Yunan adalarına geçmeleriyle başlıyor. Her gün yüzlerce göçmen başta Midilli ve İstanköy olmak üzere Yunan adalarına çıkıyor. Karaya çıktıktan sonra şişme botları patlatıyorlar. Göçmenlerin bir bölümü ise Ege'de Yunan sahil güvenlik ekipleri tarafından kurtarılarak adalara getiriliyor. Adalarda kayıt yaptıran göçmenler, kendilerini ana karaya götürecek gemileri beklemeye başlıyor. Uluslararası yardım kuruluşları çadırlar kurarak göçmenlerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

DENİZ, KARA VE DEMİRYOLU

Bazen haftalar süren bekleyişin ardından gemilere binen göçmenler, Yunan ana karasından otobüslerle Makedonya sınırına gönderiliyor. Sınıra yaklaştıklarında yürümeye başlıyorlar ve sınırdaki tren istasyonunda bekleyişin ardından Macaristan sınırına gönderiliyorlar. Burada da açık alanlara kurulan çadırlarda bekleyen göçmener, geçici kamplarda kayıt olduktan sonra Avusturya üzerinden Almanya ya da diğer Avrupa ülkelerine geçiyor. CİHAN
14 Eylül 2015 16:05
DİĞER HABERLER