Avrupa'dan ilginç Erdoğan çıkışı

Avrupa'dan ilginç Erdoğan çıkışı
AB Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye'deki son siyasi gelişmeleri ve gösterileri ele aldı.
Milletvekilleri, çıkan olaylardan duydukları endişeyi dile getirdi, Türk hükümetinden vatandaşların toplanma özgürlüğüne saygı göstermesini istedi. Toplantıda, Türkiye'nin AB'ye adaylık sürecindeki performansının devamı konusunda da endişeler dile getirildi.

Yunan Milletvekili Maria Eleni Koppa, Erdoğan'ın, barışçı göstericilere karşı aşırı güç kullanımı sebebiyle bizzat özür dilemesi gerektiğini söyledi. Koppa, "Erdoğan gerçek gücünü; gerginliği tırmandırarak değil, tevazu ile özür dilemeyi kabul ederek gösterebilir." ifadelerini kullandı.

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği tepkinin herkes gibi kendisini de hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Oomen-Ruijten, "Söylediklerinin ve tarzının kendisine oy vermeyenler üzerinde nasıl bir etkiye sebep olacağını umursuyormuş gibi görünmüyor." dedi. Raportör, azınlığın durumunun çoğunluk tarafından dikkate alınmasının da demokrasinin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekti.

AB Dış İlişkiler Danışmanı Giles Portman, başlangıçta çevrenin korunmasına odaklanan eylemlerde daha sonra Türkiye'nin siyasi sisteminde söz sahibi olamamanın getirdiği rahatsızlığın dışa vurulduğunu dile getirdi. Portman, polisin aşırı güç kullanımına duyulan öfkenin de eylemlerde önemli rol oynadığını söyledi.

AP'nin İngiliz Milletvekili Richard Howitt, Erdoğan'ın 'protestocular, teröristlerle el ele' dediğini öne sürdü ve bu ifadelerin kınanmasını istedi. Howitt, "Ülkenizde demokrasiyi korumazsanız Arap Baharı ülkelerindeki demokratik gelişimi destekleyemezsiniz." dedi. İngiliz milletvekili, Türkiye'de ana akım medyanın da ilk 3 gün yapılan gösterileri ve twitter kullanıcılarının gözaltına alınmasını haberleştirmediğini iddia etti.

Rum Milletvekili Taki Hacıyorgi ise askerlerini Kıbrıs'tan çekmedikçe Türkiye'de demokrasiden de söz edilemeyeceğini öne sürdü. Türkiye'ye bir düşman gibi bakmadıklarını ifade eden Rum vekil, "Türkiye'yi yeni bir dönemece sokan bu ayaklanmayı destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hollandalı vekil Marietje Schaake ise çıkan olayları fırsat bilerek Türkiye'nin üyelik sürecinin durdurulmasını isteyenleri eleştirdi. Schaake, "Şimdi Türkiye'deki insanların hayat standartlarını yükseltecek gerçek reformlar için baskı yapma zamanıdır." diye konuştu.
06 Haziran 2013 16:56
DİĞER HABERLER