Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de 15 Temmuz sonrası gelişmeleri bugün özel bir oturumla değerlendirecek. Toplantı öncesi Türkiye raportörü Kati Piri, OHAL uygulamasının Kürtlere ve tüm muhaliflere yönelik bir baskı aracı olarak kullanılmaya başladığını söyledi.
Türkiye raportöründen önemli açıklamalar
AP Türkiye raportörü Piri ile Liberal Demokrat gruptan Marietje Schaake toplantı öncesinde BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Darbe girişimi sonrası uygulanan gözaltı ve açığa almalar nedeniyle büyük kaygı duyduklarını belirten Piri, “Cezai yaptırım gerektiren suç” işlemiş kişiler ile, suçsuz insanlar arasında ayrım yapılması gerektiğini söyledi. Piri, 28 belediyeye kayyum atanmasına ilişkin, “OHAL, Kürtlere yönelik baskı aracı olarak kullanılmaya başladı” dedi.
Türkiye’nin son 3 yılda giderek Avrupa’dan uzaklaşan bir çizgi izlediğini söyleyen Piri, AB üyelik müzakereleri sürüyor olsa da, bu koşullarda üyeliğin söz konusu olmayacağını vurguladı.
Schaake ise darbe girişiminin muhalifleri susturmak için kullanılmasının Avrupa açısından kaygı verici olduğunu söyledi.
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Slovakya’da belediyelere kayyım atanmasına ilişkin “Türk yetkililerle birkaç gün önce konuştuğumuz gibi hukukun egemenliği ilkesi çerçevesinde gereken adımların atılmasını bekliyorum” açıklamasını yaptı.