Avukat Kasap: Asli kusurlu MİGEM yetkililerine yargılama izni çıkmadı

Karaman'ın Ermenek ilçesinde maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin avukatlarından Mehmet Kasap, bilirkişi raporlarında asli kusurlu olarak geçen Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) görevlilerine yargılanma izninin çıkmadığını söyledi.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 18 kişinin maden kazasında hayatını kaybettiği davanın 3. gününde mahkeme ara kararını verdi. Tutuklu sanık Cennet Kömür İşletmeleri Müdürü Abdullah Özbey, kazanın gerçekleştiği Hasşekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar ile teknik nezaretçi Ali Kurt'un tutukluluğunun devamına karar verildi. Ayrıca tutuksuz yargılanan Hasşekerler Madencilik İşletme Müdürü ve daimi nezaretçisi Yavuz Özsoy'un delilleri karartma ve kaçma şüphesi olduğu için tutuklu yargılanmasına karar verildi.

Duruşmaya gelmeyen eski maden işçisi Naci Özsoy'un bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesi kararlaştırıldı. Sanık avukatlarının, bilirkişi raporunun yeni bir heyetle yeniden hazırlanması talebi mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 7 Temmuz 2015'te saat 09.15'te yapılmasına karar verdi.

Duruşmanın sonunda basın açıklaması yapan mağdur avukatlarından Mehmet Kasap, "3 gündür devam eden yoğun duruşma tamamlanmış oldu. Nihai olarak verilen n karada üç tutuklu vardı biliyorsunuz. Ruhsat sahibi ve oranın işleteni yine orada teknik nezaretçi olan Ali Kurt vardı üçüyle alakalı mahkeme tutukluluk halinin devamına kara verdi. Bunun dışında müşteki ailelerin avukatları olarak taleplerimiz vardı. Daimi nezaretçi olarak bulunan Yavuz Özsoy'la ilgili taleplerimiz vardı, tutuklanması yönünde mahkeme kara verdi. Dolayısıyla tutuklu sayısı bir kişi daha artmış oldu.

Maalesef bugün üzücü bir haberi öğrenmiş bulunmaktayız. Bilirkişi raporunda Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) görevlilerinin, burada gerekli sondaj makinesi alınmadığı için sorumlu olduğunu belirtmişti. Ama kamu görevlilerinin doğrudan yargılanma yetkisi olmadığı için savcılık, bunu dosyadan ayırmıştı. O soruşturma dosyasında bakanlık nezdinde girişimde bulunarak soruşturma izni verilmesini talep etti. Ama maalesef 3 Haziran 2015 tarihi itibarıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından soruşturma iznini verilmediğini öğrendik. Bunun üzerine savcılar, bu karara yönelik olarak da Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne bu soruşturma izninin verilmemesine dönük olarak kararın kaldırılması yönünde müracaatta bulunmuş. Bu çok önemli, şimdi biz başından beri söylüyoruz 18 şehit ailesinin yargılanması değil Türkiye'de iş cinayetlerinin önünün alınması, ihmallerin hesabının sorularak bundan sonra böyle hadiselerin yaşanmaması için neler yapılması gerekiyorsa; sorumlulardan hesap sorulması talebimiz vardı. Fakat maalesef böyle yargılamaktan kaçırmak suretiyle, sorumluların burada hesabının sorulmasının önüne geçilmek isteniyor. Biz Konya Bölge İdare Mahkemesi nezdinde bu işin takipçisi olacağız." dedi.

CİHAN
17 Haziran 2015 23:11
DİĞER HABERLER