Avusturya'da her 4 göçmenden biri Türk

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, Türklerin Avrupa'da yoğun olarak yaşadığı ülkelerin başında gelen Avusturya'nın azınlıklar, göçmenler, mülteciler ve insan hakları politikalarıyla ilgili rapor hazırladı.

Türkiye ile ilk 'misafir işçi' anlaşmasını 1964 yılında imzalayan Avusturya'da 262 bin Türkiye kökenli göçmen yaşıyor. Avusturya'nın 8,5 milyona varan toplam nüfusu içerisinde bu önemli bir rakama tekabül ediyor. Bu rakam Avusturya'daki her 4 göçmenden birinin Türkiye kökenli olduğu anlamına geliyor.

İÜ İktisat Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (İFESAM) bünyesinde Yrd. Doç. Dr. Edip Asaf Bekâroğlu koordinatörlüğünde Doç. Dr. Necmettin Doğan, Murat Batur, Murat Kalkan ve Dr. Fatih Kuçur'dan oluşan bir ekiple yürütülen çalışmada, Avusturya'nın vatandaşlık hukuku, azınlıklara tanınan dini ve kültürel hakları, eğitim sistemi ve sosyal devlet uygulamaları analiz edildi. Tüm bu alanlarda ulusal ve göçmen azınlıkların ne durumda olduğu irdelendikten sonra sistemde azınlıklar açısından yaşanan problemler teşhis edildi. Daha sonra da 2014 yılına odaklanılarak Avusturya medyasında göçmenler ve özellikle de en çok tartışılan grup olan Müslümanlar hakkındaki söylemler detaylı şekilde incelendi.

Raporun sonuçlarına göre; insan hakları ve azınlık gruplarına tanınan haklar çerçevesinde Avusturya ileri düzeyde bir hukuka sahip. Ancak buna rağmen vatandaşlığa geçiş prosedürleri bakımından Avrupa'nın en sıkı politikalarını uygulaması ve siyasi arenasında aşırı sağın etkin bir konuma sahip olması, Avusturya'nın en önemli tezatları olarak değerlendiriliyor. Son dönemde IŞİD ve benzeri hareketlerden kaynaklı olarak tüm Avrupa'da olduğu gibi Avusturya'da da İslamofobik söylemlerde bir artış yaşanıyor. Sığınmacı sayısındaki dramatik yükselişler ise göç politikalarının yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor. Öte yandan tüm bunlara 2014 yılında Avusturya kamuoyunu fazlasıyla meşgul eden "İslam Yasası" tartışmaları da eklendiğinde durumun daha da zorlaştığı gözleniyor.

AVUSTURYA'NIN SORUNU; POLİTİKASI

Rapora göre, Avusturya'da genelde göçmenler ve özelde Müslümanlarla ilgili tartışmalar, kafa karışıklıkları ve sert politikaları son dönemle sınırlandırmak doğru değil. Resmi olarak tanınan ulusal azınlıklarla ilgili hukukta ve uygulamalarında da Avusturya'nın bir standarda sahip olmadığına dikkat çekilen raporda, "Avusturya'nın göç politikaları ve Müslümanlara yaklaşımı aslında 1990'lardan itibaren sorunlu bir zeminde seyrediyor." değerlendirmesi yapılıyor. CİHAN
25 Aralık 2015 11:54
DİĞER HABERLER