Aydın Kestanesi tesciline ilçesi Nazilliden itiraz

Aydın Kestanesi tesciline ilçesi Nazilliden itiraz -Nazilli Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsasının Türk Patent Enstitüsüne yaptığı Aydın Kestanesi coğrafi işaret tescil başvurusuna itiraz ederek süreci durdurdu
AYDIN (A.A) - Nazilli Ticaret Odası, kestanenin Aydından daha çok Nazilli ilçesi ile anılan bir ürün olduğu gerekçesiyle Aydın Kestanesi coğrafi işaret tescil başvurusuna itiraz etti.
     Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede en fazla üretimi Aydında yapılan kestane ürünü için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) 1 yıl önce tescil başvurusu yaptıklarını söyledi.
     Menşe adı Aydın Kestanesi olarak TPEye yapılan başvurunun 21 Kasım 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak coğrafi işaret tescil süreci başlatıldığını anlatan Bosnalı, 6 aylık itiraz süresinin dolmasına kısa süre kala Nazilli Ticaret Odasının TPEye itiraz ettiğini ve Aydın Kestanesine tescil sürecini durdurduğunu bildirdi.
     Bursanın yapmadığı itirazı Nazillinin yapmasına üzüldük diyen Bosnalı, TPEnin, savunma dilekçesi hazırlamaları için 3 ay süre verdiğini, itiraz dilekçeleri incelendikten sonra kestanenin tescili ile ilgili kararı hakem heyetinin vereceğini dile getirdi.
     Bosnalı, kestanenin kentte sadece Nazillide üretilmediğine dikkat çekerek, Kestane Aydının dağlarında, Köşkte, Nazillide yetişiyor. Adını ne koyarsınız, elbette Aydın Kestanesi. Nazilli bizim ilimizin en büyük ilçesi. Çok üzüldük. Konuyu arkadaşlarla değerlendireceğiz. Coğrafi işaretinin alınması, öncelikle bölgemizin genetik zenginliği ve biyolojik çeşitliliğin korunması bakımından önemli. Kestanemizin coğrafi işareti, ürüne katma değer getirecek, üretim artacak ve Aydın ekonomisine katkı sağlayacak dedi.
     Aydın ile Nazilli çekişmesinin geçmişten geldiğini vurgulayan Bosnalı, Konunun buraya kadar gelmesine anlam veremedik. Nazillide bu işi savunalar bu güne kadar neden kestanenin tescilini almak için girişimde bulunmadı- Bundan sonraki süreçte biz de gerekçelerimizi TPEye sunup kararı bekleyeceğiz diye konuştu.
    
     -Nazilli Ticaret Odasının itirazı-
    
     Nazilli Ticaret Odası tarafından TPEye yapılan itirazda Türkiyede kestane üretiminin yüzde 27,93ünün Aydında, kentteki kestane üretiminin yüzde 49,85inin de Nazilli ilçesinden karşılandığı vurgulanıyor.
     TÜBİTAK projesi kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün yaptığı çalışmada bu tespitin yapıldığına dikkat çekilen dilekçede şu ifadelere yer veriliyor:
     Yapılan bu çalışmada Nazilli ilçesinin çok verimli, iri gösterişli ve kaliteli meyveleri olan, hastalıksız, sağlıklı ağaçlar ve bahçeleri olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca elde edilen bulgular neticesinde, Nazilli ilçesi kestanelerinin en kaliteli kestane tipi olduğu görülmüştür. Coğrafi işaretler ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvence olarak nitelendirilmektedir.
     Coğrafi işarete konu olan kestane ürünü Nazilli ilçesiyle anılan bir üründür. 24.11.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Aydın Kestanesi coğrafi işaret başvurusu tescili 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunmasına ilişkin KHK kapsamında mümkün değildir. Coğrafi işaretin tescil talebinin reddedilmesine karar verilmesini talep ederiz.
     Öte yandan AK Parti Aydın Milletvekili Gültekin Kılınçın Aydın Ticaret Borsası ve Nazilli Ticaret Odası üyeleri ile konuya ilişkin bir toplantı yapacağı öğrenildi.
    
     Muhabir: Suat Deniz / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
28 Ağustos 2012 15:08
DİĞER HABERLER