Aydın: TBMM'deki yüzde 15 kadın milletvekili sayısı yetersiz

TBBM Başkanvekili Ahmet Aydın, erkek ve kadın arasında yaşanan toplumsal eşitsizlikler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aydın, "TBMM'de 550 milletvekilinin yüzde 15'ine denk gelen bu sayı bugün için yeterli değil. Kadınların sosyal hayattaki etkinlerinin artmasına paralel siyasi hayati etkinleri de artacaktır." dedi.

Siyasi Liderlik ve Siyasi Katılımda 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi Açılış Toplantısı' Ankara'da düzenlendi. Proje'nin açılış toplantısı BM Kadın Birimi organizasyonunda Parlamentolar Arası Birlik ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu işbirliği ile 'Türkiye'de Siyasi Liderlik ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' teması ile düzenlendi. Toplantıya, TBBM Başkanvekili Ahmet Aydın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Misyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Solrun Gisladottir, İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund, Parlamentolar Arası Birlik Temsilcisi Zeina Hilal ve davetliler katıldı.

Aydın, kadının ve erkeğin çoğu kez bir elmanın iki yarısı olarak tanımlandığını dile getirdi. TBMM Başkanvekili, erkek ve kadının birbirini tamamlayan biri diğerinin antitezi olmayan iki insan olduğunu ifade etti. Ahmet Aydın, "Aslında hepimiz biliyoruz. Kadınların yaşadığı birçok sorun arasında bir annenin evladı olduğunu bir kızın abisinin olduğunu aklına getirmeyen erkekler de var. Eğer bir sorun yaşanıyorsa bu sorun birazda biz erkeklerden kaynaklanıyor diye düşünüyorum." dedi.

Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Annelikten daha kutsal ve ağır sorumluluk yoktur. Her birimiz bir annenin çocuklarıyız. Bir kadın annelik sorumlusu alarak bir çocuk yetiştiriyorsa her sorunu üstlenir demektir. Toplumun çekirdeğini aile meydana getirir. Ailenin merkezinde de anne yer alır."

26. dönem TBMM'de 82 kadın milletvekili olduğunu hatırlatan Ahmet Aydın, "TBMM'de 550 milletvekilinin yüzde 15'ine denk gelen bu sayı bugün için yeterli değil. Kadınların sosyal hayattaki etkinlerinin artmasına paralel siyasi hayati etkinleri de artacaktır. Bunun için hayatın her alanında kadınların yetkilerinin artırılması gerekir." diye konuştu.

TBMM Başkanvekili, 2023 yılında dünyanın en gelişmiş on ülke ekonomisi içinde olmak isteyen Türkiye'nin kadın erkek eşitliği konusunda daha fazla gayret sarf etmesi gerektiğini vurguladı. Ahmet Aydın, sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü bir toplum kadını ile güçlüdür. Kadın hayatın içinde olmalıdır. Parlamentoda görev yapan kadın milletvekilleri bu toplumun içinden çıktılar. Kadınları sosyal hayattaki etkinliğin artmasına paralel olarak temsil oranlarının artacağından kuşku duyulmamalı." CİHAN
07 Aralık 2015 18:21
DİĞER HABERLER