Aydınlardan çağrı: Anayasa süreci otoriter rejime hukuki statü oluşturmasın

Yeni anayasa yapım sürecinde çoğulcu, eşitli ve özgürlükçü bir anayasa talebinde bulunan aydınlar, sivil toplumu inisiyatif almaya çağırdı. Çok sayıda akademisyen ve sivil toplum önderinin imza attığı bildirinin amacını ve önemini anlatmak için bir araya gelen aydınlar, yapılan açıklamada, "Yeni anayasa yapma sürecinin otoriter bir rejime hukuki bir statü oluşturma ihtimaline karşı tüm toplumsal kesimlerin, imzacılar olarak, evrensel demokratik değerler çerçevesinde bir araya gelmesine, etkili, çoğulcu, özgürlükçü anayasa iradesi ortaya koymalarına yaşamsal değer biçiyoruz." dedi.

Aralarında Ergun Özbudun, Ahmet Türk, Baskın Oran, Erol Katırcıoğlu, Metin Günday, Levent Köker, Mustafa Erdoğan gibi pek çok ünlü isin yer aldığı inisiyatif, yeni anayasa yapım sürecine ilişkin tartışmalara ortak bir bildiri ile katıldı. İstanbul'da bir araya gelen insiyatif üyeleri yeni anayasadan beklentilerini, sürecin nasıl işlemesi gerektiğini, katılım ve diğer konulardaki beklentilerini içeren ortak bir açıklama yaptı. Konuyla ilgili toplantıya Gencay Gürsoy, Hülya Gülbahar, Nesrin Nas, Doğan Bermek, İbrahim Sinemillioğlu, Ayşen Candaş, Nil Mutluer gibi isimler katıldı.

Toplantıda yapılan ortak açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Darbe anayasasının yapıldığı tarihten bu yana toplumda yeni anayasa arayışları eksik olmadı. Farklı siyasi anlayışlara dayalı değişik anayasa önerileri sürekli gündeme geldi. Bu çerçevede çoğulcu, eşitlikçi, özgürlükçü bir anayasa talebi Türkiye'de en geniş kesimler tarafından en zor şartlarda bile savunuldu. Anayasa tartışmaları bir süredir yeniden canlandı, kamuoyunun tekrar gündemine girdi. Çatışmaların sürdüğü, mevcut darbe anayasasındaki hakların fiilen askıya alındığı bugünkü ortamda yeni anayasa yapma sürecinin zorluklarla dolu olduğunu biliyoruz. İçinde bulunduğumuz ortamda yeni anayasa yapma sürecinin demokrasi dışı yönelimlere alet edilmesinden de endişe duyuyoruz. Yeni anayasa yapma sürecinin otoriter bir rejime hukuki bir statü oluşturma ihtimaline karşı tüm toplumsal kesimlere, imzacılar olarak evrensel demokratik değerler çerçevesinde bir araya gelmeye, etkili bir çoğulcu, özgürlükçü anayasa iradesi ortaya koymalarına yaşamsal değer biçiyoruz. Çoğulcu, eşitlikçe ve özgürlükçü değerlere dayanan demokratik bir anayasanın şartlarını oluşturmak için duyarlı herkesi ortak çalışmaya davet ediyoruz."

GENCAY GÜRSOY: BU BİR ÇAĞRI TOPLANTISIDIR

Meclis Anayasa Komisyonu'nda tartışılan konunun topluma açılması amacıyla başlıca anayasa hukukçularının öncülüğünde bir araya geldiklerinin altını çizen Gencay Gürsoy, "Anayasa tartışmalarının yeniden canlandığı bugünlerde Meclis sınırları içinde, Meclis çoğunluğunun egemenliği altına hapsetmemek üzere toplumun konuyu tartışması ve inisiyatiflerin müdahil olması için bu toplantıyı düzenliyoruz. Bu bir çağrı toplantısıdır.

Yaşadığımız günler bir anayasa yapılmasına müsait midir sorusunda ne yazık ki hiç birimiz olumlu cevap veremiyoruz. Bütün özgürlük ve demokrasi sınırlarının daraltıldığı bugünlerde böyle bir konunun özgürce tartışmasına imkan var mıdır sorusunun cevabı açıktır. Ama ne olursa olsun mademki Meclis'te bu konu tartışılacaktır, bütün olanaksızlıklara rağmen bu tartışmaya yurttaşların katılması, sivil toplum inisiyatifinin katılması gerekir." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki hak ihlali kararının ardından yaptığı 'Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum' şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Gürsoy, "Ne yazık ki bu ilk örnek değil. Anayasayı tanımama konusunda daha önce de benzer çıkışlar olmuştu. Hukuk da yargı da tanınmıyor. Türkiye artık böyle bir dönemden geçiyor. Bütün bunlara rağmen bu konuda yurttaş insiyatifinin demokratik, özgürlükçü bir anayasa yapılması konusunda insiyatifi ele alması gerekiyor, bizim çabamız bu yönde." dedi.

NESRİN NAS: CUMHURBAŞKANI MECLİS'TE YAPTIĞI YEMİNİ OKUSUN

Hukukun ve bağımsız yargının önemine işaret eden Nesrin Nas da "Biz siviller için, sıradan vatandaşlar için elimizdeki tek silahımız hukuktur. Devlete karşı bizi savunacak, bizi koruyacak, sığınabileceğimiz tek güç budur. Bu nedenle de bütün sivil toplumun anayasada sesini duyurmasını son derece önemsiyoruz." İfadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi yorumuna da "Sayın Cumhurbaşkanının Meclis'te yaptığı yemini dönüp yeniden okumasını dilemekten başka bir şey diyemiyorum" şeklinde karşılık verdi.

Cihan CİHAN
29 Şubat 2016 13:00
DİĞER HABERLER