AYM Başkanı, AKP'nin seçim bildirgesindeki o maddeyle ilgili konuştu

AYM Başkanı, AKP'nin seçim bildirgesindeki o maddeyle ilgili konuştu
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Aslan, AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan bireysel başvuru hakkının filtrelenmesi çalışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mahkemenin önünde 18 bin civarında sonuçlanmayı bekleyen başvuru olduğu ve bunların yarısının uzun yargılamaya ilişkin olduğunu değerlendiren Arslan, 'Bireysel başvuruların sınırlandırılması ile ilgili bir yasal düzenlemeye ihtiyaç yok mu diyorsunuz?' sorusuna Arslan, "Ben şuanda öyle bir ihtiyaç görmüyorum." cevabını verdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 95. yılı dolayısıyla Tören Salonu'nda bir resepsiyon verdi. Resepsiyona katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan bireysel başvuru hakkını iş yükü nedeniyle Anayasa Mahkemesi (AYM) içinde bir filtreleme mekanizması getirilmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa Mahkemesi olarak tematik bazda raportörleri gruplandırdıklarını belirten Arslan, "Bir başvuru geldiğinde o hakla ilgili hangi raportör çalışıyorsa o ona gidiyor. Bu uzmanlığı sağlıyor. Diyelim ki ifade özgürlüğüne ilişkin bir şikayet geldiğinde ifade özgürlüğü ile ilgili çalışan 10 raportör varsa onlara gidiyor. Yaşama hakkı çalışana gitmiyor o. Bu uzmanlığı sağladıktan sonra biz bireysel başvurularda daha da rahatladık. Şimdi o elimizdeki yığılmayı da engellemeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Anayasa mahkemesinin bireysel başvuruda altından kalkılamayacak vahim bir tablosunun olmadığını kaydeden Arslan, "Öyle bir algı oluştu ama öyle bir şey yok. Biz şuanda 18 bin civarında elimizde derdest olan inceleyeceğimiz dosya var." dedi.

Mahkemenin önünde 18 bin civarında sonuçlanmayı bekleyen başvuru olduğu ve bunların yarısının uzun yargılamaya ilişkin olduğunu değerlendiren Arslan, "Yani çok kolay bir şekilde verilebilecek kararlar çünkü uzun yargılama ile ilgili makul sürede yargılanma hakkı ile ilgili biz kararları verdik. Artık tamamen hesap meselesi bu tazminat meselesi. Bizim aslında fiilen 9-10 bin civarında bir başvuru var. bu 9-10 bin başvuruyu da biz halledebiliriz. Böyle altından kalkılamayacak bir yük falan yok." şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, "Bireysel başvuruların sınırlandırılması veya bir ön eleme sistemi getirilmeden bu yükün altından kalkabilir misiniz?" şeklindeki soruya Arslan, "Biz zaten bu filtreleme sistemini zaten uyguluyoruz. Şuanda da uyguluyoruz. Bizim kabul edilemez kriterlerimiz var. bu kriterleri uygulayarak bu filtrelemeyi veya filtralizasyonu yapıyoruz. Bunu belki biraz daha geliştireceğiz ve daha etkin hale getireceğiz. Ama şuanda öyle çok vahim bir tablo yok altından kalkılamayacak bir tablo yok bireysel başvuru açısından bu şu anlama gelmiyor. İleride bunlar artmaz ve sistemi çalışamaz hale getirmez anlamına gelmiyor. Ama biz mümkün olduğu kadar tedbirlerimizi alıyoruz. Hem filtreleme bakımından hem uzmanlıkları sağlama bakımından hem de anayasal öneme sahip anayasal açıdan önemli başvuruları görüşüp diğer başvuruları da onun ışığında çözümleme bakımında tedbirleri alıyoruz." diye cevapladı.

Başka bir gazetecinin, "Bireysel başvuruların sınırlandırılması ile ilgili bir yasal düzenlemeye ihtiyaç yok mu diyorsunuz?" sorusuna Arslan şu cevabı verdi: "Ben şuanda öyle bir ihtiyaç görmüyorum. Ama mesela şu olabilir özellikle uzun yargılamalarla ilgili bir kanuni düzenleme yapılarak bunların adalet bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyona devri mümkün olabilir. Tıpkı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde bekleyen uzun yargılamalarda olduğu gibi. Bu yapılabilir bununla ilgili sanırım bazı çalışmalar var yeni yasama döneminde bunlar yapılabilir. Mahkemeye gelmiş olanları da biz oraya aktarabiliriz. Çünkü çok farklı bir şey olmayacak. Bizde bir hesap yapıyoruz tazminatı hesaplarken yargılamanın ne kadar sürdüğüne bakıyoruz. Tazminat komisyonu da aynı şeyi yapıyor."

Bireysel başvuruda bir takım sıkıntıların olduğunu ifade eden Arslan, "Artan oranda başvurular var ama aynı zamanda bunlarla başa çıkabilecek bir irade var ve çalışmalar var. Öyle çok vahim bir tablo yok önümüzde." dedi.

'DERSHANELERLE İLGİLİ RAPOR HAZIR GÜNDEME ALIP SONUÇLANDIRACAĞIZ'

Bir gazetecinin, "Hidayet Karaca'nın bireysel başvurusu var onunla ilgili bir gelişme var mı?" sorusuna Arslan, "Bizim bireysel başvuruda öncelik sıralamamız var. Bu öncelik sıralaması Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin geliştirdiği kriterler çerçevesinde bir öncelik sıralaması. Tabi tutuklulukla ilgili başvurular gözaltı ile ilgili başvurular bu öncelik sıralamasında epeyce üsteler veya yaşama hakkı ile ilgili başvurular. Ama bahsettiğiniz başvuru ile ilgili özel bir bilgim yok. Ama tutukluluk ile ilgili başvuruyu biz öncelikle görüşüyoruz." cevabını verdi.

Dershanelerde ilgili düzenlemenin görüşülmesinde son durumun sorulması üzerine Arslan, "O konuda rapor hazır gündeme alınmayı bekliyor. Önümüzdeki dönemde gündeme alıp sonuçlandıracağız." ifadelerini kullandı.

23 Nisan 2015 22:19
DİĞER HABERLER