AYM'den, devredilen milletvekili lojmanlarıyla ilgili karar

Anayasa Mahkemesi, 19 yıl sonra özel kurum ve kuruluşlara devredilen milletvekili lojmanları ile ilgili bir karara imza attı. AYM, 1984 yılında kamulaştırılan, 2003'te ise özel kurum ve kuruşlara devredilen lojmanlarla ilgili yapılan başvurunun mülkiyet hakkının ihlali olmadığına karar verdi.

Habibe Kalender, Zekiye Öcal, Memiş Cantürk, Or-An Orta Anadolu İnşaat Anonim Ortaklığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği'nin 1984 yılında konut ihtiyacı nedeniyle kamulaştırılmasına karar verilen Ankara'daki yer ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvurucular, söz konusu yerin 19 yıl sonra özel kurum ve kuruluşlara devredildiğini hatırlattı. Lojman ihtiyacı nedeniyle daha önce kamulaştırılan taşınmazların özel mülkiyete dönüştürülüp, amaç dışı kullanımdan yüksek kazanç elde edildiğini belirten başvurucular, mülkiyet haklarının ihlal edildiklerini gerekçe gösterdi.

AYM, mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiaların konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. AYM'nın gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: "Başvurucuların, kamulaştırıldıktan sonra uzun bir süre kamu yararı amacıyla kullanılan ve değişen koşullar sonrasında idare tarafından üçüncü kişilere devredilen taşınmazların geri verilmesi veya taşınmazın kamulaştırma değeri ile idare satış değeri arasındaki farkın kendilerine ödenmesi taleplerinin; mevcut düzenlemelerle desteklenen bir beklenti olmadığı bu yönde verilmiş yerleşik yargı içtihatları bulunmadığı, bahsedilen taleplerin mahkeme önünde ispat edilmediği, mülkiyet hakkı kapsamında meşru beklenti olarak nitelendirmeye yeterli somutluğa sahip bir beklenti olmadığı ve anayasanın 35. maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkına ilişkin korumadan yararlandırılmasının mümkün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır." CİHAN
04 Şubat 2016 00:59
DİĞER HABERLER