AYM’den ‘sıkmazsan ş...’ kararı

AYM’den ‘sıkmazsan ş...’ kararı
Anayasa Mahkemesi (AYM), bir kişinin kendisini öldürdüğü sırada olay yerinde bulunan başka bir kişi tarafından söylenen ‘sıkmazsan şerefsizsin’ sözünün kimin tarafından söylendiğinin belirlenememesinin hak ihlali olduğuna karar verdi.

Piyade er olarak askerlik hizmetini yerine getirirken M.K. ile kendisine ve nöbet devir teslimi için gelen diğer askerlere alkollü halde emirler veren piyade er M.K. arasında tartışma çıktı. Bu tartışma nedeniyle aşırı derecede sinirlenen M.K., diz çökmüş vaziyette iken tüfeği ile başının sağ bölgesine bitişik mesafeden bir el ateş etmek suretiyle intihar etti. M.K., silahı başına dayadığı esnada olay yerinde bulunan kişilerden birisinin 'sıkmazsan şerefsizsin' dediği duyuldu. Otopsi sonucuna göre M.K.’nın da alkollü olduğu tespit edildi. Olayın görgü tanıklarından birbiriyle tutarlı ifadeler alındı Askeri savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Kovuşturmanın yapılmasına yer olmadığına dair verilen karara M.K.’nın ailesinin yaptığı itiraz askeri mahkemece reddedildi. Oğullarının ölümüne ilişkin etkili soruşturma yürütülmediğini kaydeden M.K.’nın ailesi AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. 

AYM’nin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: “Somut olay incelendiğinde tanık ifadelerinde soruşturmaya verilen kovuşturma yapılmasına yer olmadığına dair kararda M.K.’nın başına silah dayadığı esnada olay yerinde bulunan kişilerden biri tarafından ‘sıkmazsan şerefsizsin’ tarzında tahrik edici bir söz söylendiği belirtilmektedir. Ancak soruşturma dosyasında anılan sözleri söyleyen kişinin kimliğini tespit etmeye yönelik bir araştırma yapılmadığı gibi söz konusu eylem nedeniyle soruşturma yürütülüp yürütülmediğine ilişkin bir bilgi de bulunmadığı tespit edilmiştir. M.K.’nın öfkeli bir halde başına silah dayadığı sırada söylenen ve M.K.’nın kendini öldürme konusundaki eğilimini güçlendirecek nitelikte olduğu anlaşılan sözlerin, M.K.’nın ölümü üzerindeki olası etkilerinin araştırılması gerekmektedir. M.K. her ne kadar kendi iradesi ile hayatına son vermiş ise de bu yöndeki iradesini etkileyecek hususların da soruşturmada araştırılması ve gerektiğinde kusurlu bulunanların cezalandırılmasına imkan verecek nitelikte bir kamu davası açılması gerekir.”

Etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edildiğine karar veren AYM, yeniden soruşturma yapılmak üzere kararın bir örneğinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığına gönderilmesine karar verdi.

15 Ocak 2016 10:35
DİĞER HABERLER