AYM raportöründen skandal benzetme!

AYM raportöründen skandal benzetme!
Kapatma kararını görüşen Anayasa Mahkemesi raportörü, dershanelerle ilgili skandal bir benzetme yaptı.

1997’de AİHM’nin kumarhanelerin yasayla kapatılmasını, mülkiyet hakkına aykırı bulmadığını belirten raportör, ''Dershanelerin kapatılmasına örnek teşkil eder" dedi.

Anayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılmasını öngören yasanın iptal talebini bugün karara bağlayacak. Mahkeme’nin karar öncesi dinlediği dershane sahipleri, travma yaşanacağını ve dar gelirli ailelerin üniversite yarışında devre dışı kalacağını anlattı.

AKP iktidarının cadı avı projelerinden birisi olan dershane tasarısı 2014 Mart ayında 22 ret oyuna karşı 226 kabul oyuyla TBMM’de yasalaşmıştı. Kanuna göre dershaneler 1 Eylül 2015 tarihine kadar ya özel okula dönüşecek ya da bu tarihten itibaren tüm faaliyetlerine son vereceklerdi. CHP ise dershanelerin kapatılmasını öngören Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
 
Yüksek Mahkeme iptal talebini karara bağlanmadan önce dershane sahipleri ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın savunmalarını dinledi. Dershane sahipleri AYM'de kendilerini çarpıcı bir raporla savundu. Raporda, "Dershaneleri yasaklayan ülke yok. 45 bin kişi işsiz kalacak. Devlet eliyle toplumsal travma yaşatılacak. Dar ve orta gelirli aileler üniversite yarışında devre dışı kalacak. Dershanelerin kaybı 2 milyar, devletin kaybı yılda 380 milyon TL" gibi çok çarpıcı bilgilere yer verildi.
 
45 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK
 
Dershane sahiplerinin kapatmanın getireceği riskleri 8 madde halinde sıraladı:
 
1- Dershanelerin dünyada yasaklandığı ülke yok. Güney Kore dershaneleri kapatabilmek için 20 yıl mücadele etti. Ancak başarılı olamadı. Hükümete yakın SETA'nın raporuna göre Güney Kore'de yasak konulmadan önce 337 dershane varken, yasaktan sonra 37 bin dershane açıldı.
 
2- Dershane yasası çıkmadan önce 4 bin 262 dershanede 74 bin çalışan bulunuyordu. Yasa çıktıktan sonra Mayıs 2014'te 3 bin 525 dershanede 65 bin 500 çalışan 1 milyon 220 bin öğrenciye hizmet veriyordu. Mart 2015 itibariyle dershanelerde çalışan sayısının
30 binin altına düştüğü tahmin edilmektedir. Dönüşüm başvurusu yapan 2 bin 240 kurumdan 700'ü temel liseye dönüştü. Dönüşümün sağlanmasıyla 45 bin çalışan işsiz kalacak.
 
3- MEB, dershanelerde çalışan 40 bin öğretmenden 3 binini memuriyete alacağını ilan etti. Ayrıca öğretmenlerin dışında işsiz kalacak büro personeli yok sayıldı. Dershanelerin kapanmasıyla işsiz kalacak öğretmenlerin tazminatlarını kim ödeyecek?
 
4- Dershanelere gelen öğrencilerin yüzde 85'i orta ve dar gelirlidir. Dershaneler dar gelirli ailelerinin çocuklarına eğitim fırsatı sunuyor. Kast sisteminin oluşmasını engelliyor. Dershaneler kapandığında dar ve orta gelirli ailelerin çocukları üniversite yarışında devre dışı kalacaktır.
 
5- Dershaneler ülkemizde bölgeler, okullar ve öğretmenlerden doğan öğretme noksanlıklarını tamamlıyor. Şırnak'taki öğrenci de dershanelerin katkısıyla üniversite sınavında derece yapabiliyor. Cizre'de dershanelerden önce üniversite sınavını 2 öğrenci kazanırken, bugün bu sayı dershanelerle 400 civarındadır.
 
6- 2 milyon 124 bin öğrenci üniversite sınavına 1 milyon 350 bin öğrenci de TEOG sınavına başvuruda bulundu. Veliler dershanelere ödediği 3-4 bin TL ile çocuklarını sınava hazırlarken, bu fiyatın bir kaç katını her yıl temel liseye ödeyecek.
 
2 MİLYAR LİRALIK KAYIP
 
7- 4 bin 262 dershaneden dönüşüm için başvuran 2 bin 200 dershanenin haricindeki dershanelerin kaybı 2 milyar TL'dir. Yatırımlar hurdaya çıkacaktır.
 
8- Dershaneler devlete yılda 380 milyon lira vergi ödüyor. Dershanelerin kapanmasıyla büyük bir vergi kaybı yaşanacak. Kayıt dışı bir eğitim sistemi oluşacak. 1 Eylül'den itibaren merdiven altı kaçak bir yapı ortaya çıkacaktır.

ÇİFTE SKANDAL!

1- Kumarhaneye benzettiler...

Gözler Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak dershanelerle ilgili kararı beklerken AYM raportörü, hazırladığı raporda skandal bir benzetme yaptı. Raportör, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kumarhanelerin yasayla kapatılmasını İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki mülkiyet hakkına aykırı bulmadığını, bunun da dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasa için örnek karar olduğunu iddia etti.
 
Üyeler açısından bağlayıcılığı olmayan skandal rapor AYM üyelerine dağıtılırken, üyelerin rapordaki görüşe itibar edip etmeyeceği merak ediliyor.

2- 'Sevdiğimizden kapatıyoruz'

Anayasa Mahkemesi, dershaneleri kapatan yasanın iptal talebini görüşmek için dün toplandı.  AYM heyeti dünkü oturumunda, Bakan Avcı ile sektör temsilcilerinin savunmalarını dinledi. Toplantıda Bakan Avcı'nın, "Biz dershanelerin zararına bir şey istemiyoruz. Onları sisteme kazandırmak istiyoruz. Dershaneleri çok sevdiğimiz için dönüştürüyoruz" dediği öğrenildi.
 
Güvender Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı ise, "AYM kararının gecikmesinden dolayı dershanelerin mağdur olduğunu, gelir gider dengesi bozulan dershanelerin iflas etmemek için dönüşüme başvurduklarını, kimsenin dönüşümü istemediğini söyledik." dedi.

METİN ARSLAN - MİLLET GAZETESİ

09 Temmuz 2015 09:30
DİĞER HABERLER