Aztek karidesi Akdenizi sevdi

Aztek karidesi Akdenizi sevdi -Yaygın olarak Batı Atlantikte görülmesi dolayısıyla Aztek karidesi olarak adlandırılan ve Akdenizde ilk kez 2009 yılında rastlanan tür, bölgede hızla çoğalıyor -Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi
ANTALYA (A.A) - Bekir Bektaş - Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Batı Atlantik orijinli bir tür olan Aztek karidesinin Antalya Körfezinde hızla çoğaldığını ve çıkarılan türlerin yüzde 50sine ulaştığını kaydederek, türün şu anda Akdenizin en iri türü olduğunu bildirdi.
     Yaygın olarak Batı Atlantikte görülmesi dolayısıyla Aztek karidesi anlamına gelen Penaeus aztecus olarak adlandırılan ve Akdenizde ilk kez 2009 yılında rastlanan karides türü, bölgede hızlı bir şekilde çoğalıyor. Son dönemde balıkçılar tarafından yakalanan karideslerin yaklaşık yüzde 50sini oluşturan Aztek karidesi, birçok karides türünden daha iri ve ekonomik değerinin yüksek olmasıyla dikkati çekiyor.
     Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya Körfezinde son yıllarda biyolojik çeşitlilikte bir artış yaşandığını, yeni türlerin popülasyonlarını artırdığını belirtti.
     Aztek karidesinin bunlara bir örnek olduğunu kaydeden Gökoğlu, Aztek karidesinin Güney Amerika orijinli olduğunu, bu türe Antalya Körfezinde ilk olarak 2009 yılında rastlandığını anlattı.
     Gökoğlu, Miktar olarak çıkarılan karideslerin yüzde 50sine ulaştı. Bu türü biz de takip ediyoruz ve araştırıyoruz. Ekonomik değeri çok yüksek ve iri bir tür. Şu anda Akdenizin ağırlık olarak en büyük türü. Akdenizdeki karideslerin çoğu zaten göçmen türler. En büyük karidesimize jumbo karides deniyor. Kızıldeniz göçmeni. Ancak bu tür ondan daha iri. 206 gramlık, yani neredeyse alabalık büyüklüğünde bir Aztek karidesini kendi ellerimizle ölçtük dedi.
     Bu türün yaklaşık 3 yıl gibi bir sürede çok hızlı bir şekilde popülasyonunu artırdığına dikkati çeken Gökoğlu, araştırmaları sonucunda Aztek karidesine Finike ve Mersin körfezlerinde de rastlandığını bildirdi. Akdenize gelen türlerin genellikle Kızıldeniz kökenli olduğuna işaret eden Doç. Dr. Gökoğlu, Akdenizde karides yetiştiriciliğiyle ilgili bir çiftçilik yok. Belki kültür araştırmacılığı ya da gemilerle gelmiş olabilir. Ama bir şekilde Akdenize girdi ve bölgemizde hızla çoğalıyor diye konuştu.
     Balıkçılar açısından türün önemine değinen Gökoğlu, türün ekonomik değerinin daha yüksek ve daha iri olmasının bir avantaj olduğunu, ancak bundan yerli türlerin nasıl etkileneceğinin zamanla görüleceğini belirtti.
    
     -Yeni görülen parazit türü karides türlerini etkileyebilir-
    
     Aztek karidesiyle birlikte Akdenizde sık görülmeyen karideslere özgü bir parazit türünün de geldiğini söyleyen Mehmet Gökoğlu, insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmayan parazitin karideslere zarar verdiğini kaydetti.
     Parazitin 1950li yıllarda Doğu Akdenizde bir kez bildirildiğini, ancak bu tarihten günümüze kadar herhangi bir kayıt olmadığını anlatan Gökoğlu, şöyle dedi:
     Bunlar çok da masum gelmiyorlar. Bu tür üzerinde araştırmalarımızda bir parazit görmeye başladık. Parazit miktarında da bir türün artışına bağlı olarak artış var. İnsan sağlığına bir zararı yok, ancak karidesin kendisine zararı var. 1950li yıllardan sonra günümüze kadar bununla ilgili bir kayıt yok. Ancak türün üzerinde sık görmeye başladık. Bu parazit diğer karidesler türlerini risk altına sokabilir.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
23 Ocak 2013 11:50
DİĞER HABERLER