Babacan: Başçı ile ilgili iddialara kulak asmayın

Lojmanını boşaltan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa edeceği iddialarına yanıt Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan geldi.

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda gazetecilerin konu ile ilgili sorularına Babacan, "Ben derim ki hiçbir söylentiye kulak asmayın ve bilgileri sağlam kaynaklardan alın. Gerçekten İlgili ve yetkili olanlardan alın." karşılığını verdi.


Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ile ilgili yorumları da sorulan Babacan, "Esasında bu, bire bir sorulan soru. Dün de soruldu. Kopyala yapıştır yapılabilir dünkü ifadelerimden." dedi.


Yapısal reformlar ve merkez bankalarının büyümede rolü ile ilgili soruları da Babacan, şöyle cevapladı:


"Yapısal reformların ertelenemez olduğu konusunda G20 ülkelerinde güçlü mutabakat var. Toplantıda da yapısal reform vurgusu gayet doğal. Öte yandan 'merkez bankalarının elinde sihirli değnek var, ellerinde bulunan enstrümanlarla ekonominin tüm sorunları aşılır' kanaati yanlış; tabii 'merkez bankaları ülkeleri güçlü ve devamlı büyümeye sokar' kanaati de yanlış. Merkez bankalarının enstrümanları devamlı, güvenilir büyüme için yeterli değil.

Merkez bankaları bulundukları ülkede ortam yaratmalı, büyüme adına önemli adımlar yapısal reformlar ile mümkün. Merkez bankaları yapısal reform yapamaz. Bu hükümetin ve parlamentonun görevidir. Uygulama diye yaptığımız vurgunun temelinde bu vardır. Pek çok ülkede ne yapılması gerektiği belli. G 20 ülkeleri neler yapacaklarını bildirmiş, bini aşkın taahhüt var, önemli olan bunun uygulanması. Kimi ülkelerde reform yorgunluğu var. Kimi reformlar maliyet gerektiriyor, kolay değil. Kolay olmayan reformu yapan ülkeler kendilerini ayrıştırıyor, iyi bir tablo ortaya koyuyor. Geciken ülkelerde ise ekonomik toparlanma kalıcı olmuyor. "


Kurun durumu sorulunca Ali Babacan, "Merkez Bankası kuru çok ciddi ve yakından takip ediyor. Ben hükümetin bir üyesi olarak bu konuda detaylara giremem. Ama hükümet temsilcilerimiz burada, onların kendileri ile görüşüp yorumlarını almanız mümkün." ifadelerini kullandı.

Kur seviyesi ve volatilite ile mücadele yöntemlerine işaret edilmesinin ardından Başbakan Yardımcısı şunları kaydetti:

"Kurun seviyesi ülke ülke tarafından ele alınmalı. Her bir ülkenin burada ilgili para birimi ile ilgili olarak ayrı tercihi olabilir. Yoksa 'bu para birimi çok değerli ya da değerli değil, hak ettiği değeri bulmuyor' gibi yorumumuz olmaz. Merkez Bankası'nın önemli rolü var. Ama bu G20 için volatilite önemli bir konu. Burada ortak anlayış var, volatiliteyi indirme yollarını, öngörülebilirlik yollarını görüştük. Merkez bankaları bu konularda tahmin edilebilir olma gayretinde. İletişim için de ayrı faaliyetler yürütebilirler. İyi bir iletişim burada önemli bir nokta, volatilitenin çok etkili olmaması adına önemli bir unsur."

CİHAN
10 Şubat 2015 18:59
DİĞER HABERLER