Babacan kurun yükselmesinin sebebini açıkladı

Babacan kurun yükselmesinin sebebini açıkladı
Ali Babacan dolardaki yükseliş ve piyasalardaki son durumu değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bugünlerde ‘euro dolar toto’ oynandığını belirterek “Parite bir hafta yüzde 5 artıyor ya da azalıyor. İçimizdeki tartışmalar da kurun yükselmesinde etkili oldu” dedi.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomiyle ilgili güncel değerlendirmeler yaptı.

Bugün'den Murat Gülderen'in haberine göre, bu kapsamda euro dolar paritesinin çok kısa bir zaman içinde farklı bir noktaya geldiğine işaret eden Babacan, şunları söyledi: "Euro dolar paritesi bir haftada yüzde 5 gibi değer kaybedebiliyor, değer kazanabiliyor. Yönetmesi zor bir konu. Belirsizlik var. Adeta euro dolar toto oynanıyor. Bu, bizi olduğu gibi bütün gelişmekte olan ülkeleri etkiliyor. Bizde de son 3-4 haftada kurda dalgalanmalar oldu. Kendi içimizdeki tartışmalar da bu dalgalanmanın boyutunu belki biraz artırdı.”

SADECE MERKEZ KONUŞUR

"Kur yüzde 10 değer kazandığında enflasyon 1,5 puan artıyor" diyen Babacan, şu vurguyu yaptı: "Enflasyon hedefini tutturabilmek açısından Merkez’in yorumları olabilir. Sadece Merkez Bankası kurla ilgili konuşabilir. Merkez’in kuvvetli analiz yeteneği başka hiçbir kurumda yok.”

BABACAN: ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞEBİLİR

Dolar kurunun bugünkü seviyesinde ne süre kalacağının enflasyon açısından önemli olduğunu hatırlatan Babacan, "Euro dolar sepeti buralarda kalırsa, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini gözden geçirmesi gerekir. Kurda geri dönüş olursa, TCMB'nin son enflasyon raporundaki tahminleri geçerli olabilir" dedi.

"İŞ DÜNYASI BEKLEYEMEZ"

Eski TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, dünyada bir yapısal reform yorgunluğu olduğunu belirtti. Boyner, "Yapısal reformlar birtakım siyasi nedenlerle hayata geçmiyor ama iş dünyası bunları bekleyemez. İş dünyası rekabette yoluna devam etmek zorunda" dedi.

BEŞ ÖNEMLİ KÜRESEL KRİZ

IMF İcra Direktörleri Kurulu Üyesi İbrahim Çanakçı, küresel ekonomide 5 çözülmesi gereken önemli kriz bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: "İlk sırada potansiyel büyümenin nasıl artırılacağı var. Gerileyen istihdam ve yatırımlar da sorun. Küresel ticaret hacmi de düşüyor. Gelir dağılımı daha da bozuldu."

14 Mart 2015 08:09
DİĞER HABERLER