Babur ve Babur

Babur ve Babur-name Üzerine Araştırmalar Uluslararası Çalıştayı -TDBB ve KOÜ işbirliğiyle düzenlenen çalıştay, Kocaelide başladı -TDK Başkanı Prof. Dr. Kaçalin: Baburu bilimsel çevreler ve batılılar iyi biliyor ama önemli olan
KOCAELİ (A.A) - Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) işbirliğiyle düzenlenen Babur ve Babur-name Üzerine Araştırmalar Uluslararası Çalıştayı Kocaelide başladı.
     Orta Asya siyasi tarihinde büyük rol oynayan Babur Şah Dönemi ve Baburun kaleme aldığı Orta Asya Türk İslam Edebiyatının şaheseri olarak kabul edilen Babur-name üzerine dünyanın farklı ülkelerinden uzmanların bir araya geldiği çalıştay, KOÜde gerçekleştirildi.
     KOÜ Rektörü Sezer Komsuoğlu, burada yaptığı konuşmada, bir milletin millet olma özelliğinin en önemli kavramının, kültürü, geçmişi ve tarihi olduğunu söyledi.
     Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa Birliğine giriş kapısının Türkiye olduğunu ifade eden Komsuoğlu, Türkçe, dünyada konuşulan 6ncı dildir. Bu kadar insan Türkçe konuşuyor. Kültür birliğini yaymadan, yaptıklarımızı, tarihimizi anlatmadan, dilimizin ve memleketimizin önemini anlatmadan bir yere varmamız mümkün değil. Bunları özellikle gençlerimize iyi anlatmalıyız dedi.
     TDBB Başkanlığını da yürüten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kültürün, milletleri yaşatan en önemli enerji ve gıda olduğunu belirterek, Kültürsüz ve tarihsiz bir milletin yaşaması mümkün değildir. Tarih, bizim bilgi dağarcığımızda, donanımımızda mutlaka olması gerekir şeklinde konuştu.
     Tarihte, çok parlak, zeki ve güçlü iradeye sahip, medeniyetlerler kurarak topluma yön veren ve aydınlatan şahsiyetlerin bulunduğunu dile getiren Karaosmanoğlu, bu şahsiyetlerden birinin de Babur olduğunu kaydetti.
     Karaosmanoğlu, Baburun büyük bir medeniyet kurmasına karşılık çok fazla tanınmadığını vurgulayarak, Baburun tanınması ve tanıtılması için yapılan bu tür çalışmaların önemli olduğunu bildirdi.
    
     -TDK Başkanı Kaçalin-
    
     TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Baburu bilimsel çevrelerin ve bu işe meraklı batılıların iyi bildiğini belirterek, Ancak Türk halkı çok fazla bilmiyor. Önemli olan halkımızın bilmesi ve tanımasıdır dedi.
     Kaçalin, Türkiye bilim dünyasının Baburu, ilk kez 1915te Köprülüzade Mehmet Fuatın bir mecmuada yayımladığı yazı sayesinde tanıdığına dikkati çekerek, batının, Baburu Türklerden daha fazla tanıdığını söyledi.
     Bilimin, kendi çerçevesinde Baburu tanıdığını anlatan Kaçalin, Mesele halka inmesidir. Babür halka inemedi. Kocaelide halkın davet edilmesiyle halka inmesi sağlanmış, bilim adamlarının katılımı ile seviye iyi korunmuştur. Babür ve Babur-name eseri, Türkiyede çok fazla bilinmiyor. Belki halk Babur kimdir- diye bu toplantı vasıtası ile öğrenecek şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Metin Girgin
     Yayıncı: Murat Paksoy
22 Kasım 2012 10:09
DİĞER HABERLER