Geçen yıl 500 bini aşkın turistin ayak bastığı İzmir Alsancak Limanı, 2016 sezonunu açamadı. Antalya’da uçak seferlerinde yüzde 40’a varan kayıp yaşandı. Oteller zararı aza indirmek için fiyatlarında yüzde 70’e varan indirime gitti.
TURİST AZALINCA OTELLER FİYAT KIRDI
Terör olayları ve Rusya’nın ambargosundan dolayı zor günler geçiren turizmci, darboğazı aşmak için fiyatları ciddi oranda düşürdü. İstanbul’da bazı oteller tek kişilik oda ücretlerini yüzde 65’e varan oranlarda indirirken, Antalya’da indirim oranları yüzde 50’yi buldu.
Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı seyahat ambargosu, Ankara, İstanbul ve Bursa gibi şehirlerde yaşanan terör olayları turizmcileri vurdu. Buna Avrupa pazarında yaşanan düşüş de eklenince sektör iyice zora girdi. Bu yıl özellikle Rusya’dan tatil için turistlerin gelmemesi ve Türkiye’de yapılması planlanan bazı organizasyonları iptal edilmesi üzerine turizmciler çıkış yolu aramaya başladı. Sene başında beklediği rezervasyonları alamayan turizmci Ege ve Akdeniz’de 1.300 kadar oteli satışa çıkardı. Faaliyetlerini sürdürmek isteyenler ise çareyi fiyatları düşürmekte buldu. İstanbul’daki bazı oteller gecelik konaklama ücretlerinde yüzde 70 varan oranda indirdi. Antalya’da ise otellerdeki indirim oranı yüzde 50’nin üzerine çıktı.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizmcilerin ciddi riskler altında olduğunu söyledi. Otellerin yaptıkları indirim sebebiyle zarar ettiklerini vurgulayan Ayık, “Büyük rezervasyon kayıpları ile başlayan 2016 sezonunun henüz başındayız. Otellerimiz hali hazırda ciddi riskler altında. Şu anda oteller yaptığı indirimle zarar-maliyet kıskacında. Bu durum gelecek yıla taşınırsa hem bireysel hem de ülke olarak bu zararı taşıyamayız. 2017 için hazırlıklarımızı şimdiden daha dikkatli yaparak fiyat indirimi yapılmamasını tavsiye ediyorum. Fiyat indirimleri olacaksa da konsept değişiklikleri çerçevesinde yapmalıyız.” dedi.
TERÖR TURİZMİ VURUYOR
TÜROFED Koordinatörü Necip Boz, Avrupa’dan ve diğer ülkelerden Türkiye’ye gelen turist sayısında ciddi azalma olduğuna işaret etti. Yaşanan düşüşte Sultanahmet, Ankara ve son olarak Bursa’daki terör saldırılarının etkili olduğunu vurgulayan Boz, “Bölgenin terör batağından kurtulması gerekiyor. Irak, Suriye gibi ülkelerde yaşanan ve bizim bölgemizdeki IŞİD’in Kilis’i bombalamasının yanında PKK ile olan çatışma dış basında sürekli haber oluyor. Bu olumsuz tablo sektörü etkiliyor. Çatışmaların bir an evvel bitmesi gerekiyor.” temennisinde bulundu.
OTELLERİN DOLULUK ORANI DÜŞTÜ
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) de Türkiye’de otel doluluk oranlarının düştüğünü açıkladı. Buna göre geçen yılın mart ayında yüzde 62,8 olan doluluk oranı Mart 2016’da yüzde 52,5’e geriledi. Türkiye bu rakamla Avrupa ülkeleri arasında en yüksek düşüş oranını yaşayan ülke oldu. En fazla düşüşün yüzde 20 ile İstanbul olduğu bilgisini veren TÜROB, oda fiyatlarında ciddi oranlarda indirim yapıldığını kaydetti. TÜROB, normal otellerde gecelik tek kişi konaklama ücretinin 140 Euro’dan 90 Euro’ya düştüğünü dile getirdi.
Avrupalılar turistler için fiyatlar yüzde 50 indirildi
Alman tur operatörü Schauinsland, Türkiye’de lüks otellerin yüzde 50 oranlarında fiyat indirmesi üzerine mini Türkiye kataloğu çıkarma kararı aldı. Almanya’da yayımlanan sektörel dergi Travel-One’a konuşan Schauinsland Uçak Seyahatleri Direktörü Andreas Rüttgers, “Şu ana kadar rezervasyonlardaki kötü gidişat ve Rusların Türkiye’ye gelmeyecek olması nedeniyle otelciler bizim istediğimiz fiyatlara büyük ölçüde razı oldular.” demişti.
Turizimci 9 aylık çalıştırma şartını gerçekçi bulmadı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın bir ay önce ‘Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi’ni açıklamıştı. Pakette, Antalya ve Muğla’da konaklama faaliyeti yürüten işyerinde 2015 yılında 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kişinin 2016 yılında 9 ay çalışma şartıyla askıdaki 3 aylık sigorta primleri ve ücretleri İŞKUR tarafından karşılanacağı belirtilmişti. Destekleme süresi içerisinde işverenler tarafından çalışanlara yönelik mesleki eğitim veya yabancı dil eğitimi gibi kişisel gelişimlerini sağlayıcı eğitimlerle nitelikleri artırılacağı da kaydedilmişti. Genelde açıklanan turizm paketini olumlu bulan turizmciler, 3 aylık destekten faydalanabilmek için personelin 9 ay süreyle çalıştırılması şartını, sezonun en fazla 7-8 ay sürdüğü gerekçesiyle gerçekçi bulmamıştı.
GEMİ GELMEDİ, ALSANCAK LİMANI OTOPARK OLDU
İzmir’de geçtiğimiz yıllarda kruvaziyer gemilerle ilkbahar- sonbahar sezonunda 500 bini aşkın turistin ayak bastığı Alsancak Limanı, 2016 sezonunu açamadı. Terör korkusuyla kruvaziyer şirketleri İzmir’i rotalarından çıkarırken, İzmir’den Yunan adalarına yapılacak turlar da iptal edildi. Limanda işyerleri bulunan esnaf yolcu gemisi gelmediğinden işyerlerini kapattı. Yolcuların çıkış yaptığı liman içindeki tek hareketli yer ise otopark olarak kullanılan bölüm oldu.
Bu yıl limana hiç gemi yanaşmayacağını belirten esnaf, 2017 yılı için de ümit göremediklerini söyledi. Açmadıkları dükkanın kiralarını ödediklerini dile getiren esnaf, “Turlar komşu Yunanistan’a kayıyor. Bu işin kaymağını onlar yiyecek. İzmir’de iptal edilen Yunan adarı turları ise Çeşme’den düzenlenecek. İzmir turları iptal edilirken Antalya, Alanya, Kuşadası’na seferler devam ediyor. Türkiye’nin en güvenli kenti İzmir neden sorun oluyor anlamıyoruz. Bu kente sahip çıkılsın.” dedi.