İki Arap prensinin Katar'la rekabet ettiklerini sanması, açık artırmada Da Vinci'ye rekor kırdırdı

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) arasındaki gerilim, 5 Haziran 2017'de Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil bazı Arap ülkelerinin Katar ile ilişkilerini kesmesiyle birlikte Körfez bölgesinde son yılların en büyük diplomatik krizine neden olmuştu.



Söz konusu krizin etkileri sanat dünyasında dahi hissedildi.

Leonardo da Vinci'ye mal edilen 'Salvator Mundi' (Dünyanın Kurtarıcısı) tablosunun 450 milyon dolar gibi rekor fiyata satılmasının arkasındaki sebebinin iki ülke arasındaki kriz olduğu ortaya çıktı.

İngiliz gazetesi Daily Mail, İsa peygamberi dünyanın kurtarıcısı olarak tasvir eden Rönesans şaheseri için New York'taki Christie's müzayede evinde kasım ayında düzenlenen açık artırmaya damgasını vuranın Körfez'deki 'Soğuk Savaş’ olduğunu paylaştı.

Daily Mail’e göre aslında yakın arkadaş olan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS) ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de facto lideri kabul edilen Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, açık artırmada kıyasıya rekabete girdi.

mundi

Selman ile Nahyan, karşısındakinin kim olduğundan habersiz karşılıklı fiyat artırmaya gitti; iki prens de o sırada karşısındakinin Katar Emirliği olduğunu düşünmüştü.

Sonunda tabloyu Suudi Veliaht Prensi adına fiyat artıran ve en yüksek rakamı veren Suudi Prensi Bader bin Abdullah'ın kazandığı New York Times gazetesinde yer aldı.

BAE lideri adına da bir temsilcisinin fiyat artırdığını aktaran Daily Mail, Nahyan'ın 1 milyar dolar harcadığı Louvre Abu Dabi Müzesi'ne Da Vinci'ye mal edilen tabloyu koymayı amaçladığını paylaştı.

BAE liderine yakın bir kaynak, Daily Mail'e verdiği açıklamada şunları kaydetti:

''Açık artırma tırmanmaya başladı. İki prens de o sırada karşısındakinin Katarlılar olduğunu düşünüyordu ve tabloyu kesinlikle Katar'a kaptırmak istemiyordu. O yüzden vekillerine 'İstediğin kadar yükseltebilirsin, yeter ki tabloyu al' talimatı veriyorlardı.''

''Fiyat 450 milyon dolara çıktığında BAE pes etti. Bunun bir rekor olduğu açıklandığında felaket ortaya çıktı. Nahyan, Selman'a 'Yahu fiyatı artıran ikimizmişiz, katıldığını bana niye söylemedin' dedi.''

BAE sarayından kaynak farklı bir olayı daha anlatıyor. Kaynağa göre Rus oligark Dmitry Rybolovlev, 2013'te 127.5 milyon dolara aldığı tabloyu açık artırmaya çıkarmadan bir yıl önce Katarlılara 'Size 80 milyon dolara bırakırım' diye teklif götürmüş. Ama Katarlılar, tabloyu kendi koleksiyonları için ‘’fazla Hıristiyan’’ bulup teklifi geri çevirmiş.

Suudi Veliaht Prensi böylelikle Katarlılara teklif edilen fiyatın yaklaşık 6 katını ödemiş oldu.

29 Mart 2018 15:23
DİĞER HABERLER