BAGEV Başkanı Çandır: Enflasyonla mücadele için üretime önem verilmeli

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verilerinin tüketici açısından iyimserliği artırdığını söyledi. Çandır, enflasyonla mücadele için üretime önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Enflasyon verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Çandır, "Mevsimsel etkilerden dolayı beklentiler düşüş yönündeydi. Mayısta gıdadaki negatif seyir bu ay da sürmüş görünüyor. Buna bir de baz etkisi eklendiğinde bu olumlu sonuçla karşılaşıldı ancak yine de ilk 6 aylık dönemde halihazırda var olan enflasyon oranı hedeflenenin oldukça üzerinde. Bu durum memur ve emekli maaşlarına yapılacak ilave zamın bir işareti." diye konuştu.

Enflasyonla mücadelenin anahtarının üretim olduğunu vurgulayan Çandır, bunu şöyle açıkladı: "Son bir yıldır küresel çapta dalgalanan ve geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında önemli ölçüde düşen petrol fiyatlarının etkisiyle birlikte enflasyonun anlamlı bir şekilde düşmesi beklenmekteydi. Ancak bakıyoruz ki gıda fiyatlarında son 2 aydır yaşanan gerilemeye karşın enflasyon halen gelişmiş ülke seviyelerinin üzerinde. Bu durumdan ise ulaştırmadan sanayiye, turizmden tarıma kadar tüm aktörler şikayetçi. Çünkü biliniyor ki enflasyon üretici ve tüketicilerin elindekinin değerini bir nevi eritiyor. Bizler de sürekli temas halinde olduğumuz sanayici, esnaf, çiftçiden edindiğimiz izlemle söyleyebiliriz ki bu kesimler sahip olduklarının değerinin zalim bir vergi misali elinden uçmasına razı gelemiyor. Bu nedenle başta bölgemiz olmak üzere tüm ülkeyi kapsayan politikalarla üretim artışına yönelmeye mecbur olduğumuzu yeniden vurguluyoruz. Zira kredi kanalları vasıtasıyla yaratılan ve balon misali şişen talep artışlarının önüne ancak ve ancak üreticilerin desteklenmesi ve üretime yönlendirilmesiyle geçilebilir."

İklim koşullarından dolayı zor duruma düşen çiftçinin ayağa kaldırılması gerektiğine işaret eden Çandır, bunun başta mazot olmak üzere girdi fiyatlarının iyileştirilmesiyle mümkün olabileceğini kaydetti. Bu sayede çiftçinin üretim yapmaya devam edebileceğini anlatan Çandır, bunun enflasyonla mücadelenin olmazsa olmazı olarak ifade etti. Türkiye'nin seçim havasından bir an evvel sıyrılıp hükümetin kurulması gerektiğine dikkat çeken Çandır, "Yatırımcı algısının doğru şekilde yürütebilmesi ile enflasyonda olumlu bir seyir görülebilir." dedi.

TÜİK'in verilerine göre, ülke genelinde tüketici fiyatlarının haziran ayında yüzde 0,51 oranında gerilediğini, bu durumun beklentilerin de üzerinde olduğunu kaydeden Çandır, aylık bazda yurt içi üretici fiyat endeksinde ise artış gerçekleştiğini ve oranı yüzde 0,25'e karşılık geldiğini söyledi. Çandır, enflasyon yıllık bazda değerlendirildiğinde haziran ayında son 25 ayın en düşük değeri olarak TÜFE'nin yüzde 7,20, ÜFE'nin ise yüzde 6,73 olduğunun görüldüğünü belirtti.

Batı Akdeniz'de haziran ayında tüketici fiyatlarında gerileme görülürken, aylık fiyatların düşüş oranının yüzde 0,48 olduğuna değinen Çandır, "Buna karşın tüketici fiyatları bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5,38, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,96, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 7,99 şeklinde artış gerçekleşti. Bu rakamlar göz önüne alındığında, haziran ayında tüm bölgelerde bir gerilemenin olduğu ve Batı Akdeniz'in Türkiye ortalamalarının altında bir gerilemeye sahip olduğu söylenebilir." değerlendirmesini yaptı. Yıllık değerlere göre bölgenin Türkiye ortalamalarına yakın bir değere sahip olduğunu kaydeden Çandır, Batı Akdeniz'in en pahalı 14. bölgede yer aldığını vurguladı. CİHAN
03 Temmuz 2015 15:59
DİĞER HABERLER