Baharın gelişi ile kimileri mevsimin güzelliğini doyasıya yaşarken; bahar ayları kimileri için de eziyete dönüşüyor. Bahar alerjileri bu aylarda yaşam kalitesini en aza indirgeyebiliyor ancak basit önlemlerle mevsimin tadını doyasıya çıkarmak mümkün.
Polenlerden ve bahar alerjisinden korunma yolları
* Polen maskesi takın:
Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır. Dışarı çıktığında yapabiliyorsa polen maskesi kullanmalıdır. Polen mevsiminde açık havada spor yapmak doğru değildir.
* Evinizi sabah değil öğle sonrası havalandırın:
Araba ve evlerin pencereleri kapalı tutulmalıdır. Polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayıldıklarından ev öğleden sonra havalandırılmalıdır. Evde ve arabadaki klimaların polen filtreleri sık sık değiştirilmelidir. Ev içi hava temizleyiciler eve giren polenlerin ortadan kaldırılmasında faydalı olabilir.
* Otomobilinizin camlarını gerekmedikçe açmayın:
Araba ile yolculuk yapıldığında camlar kapalı tutulmalıdır; böylelikle polenlerin otomobilinize dolmasını engellemiş olursunuz.
* Gözlerinizi koruyun:
Gözlerin yanını da örten güneş gözlüklerinin faydası olabilir.
* Eve gelince güzel bir duş alın:
Dışarıdan eve gelindiğinde hemen giysiler değiştirilerek yıkanmalı, mümkünse burun içini dahi yıkayarak banyo yapılmalıdır. Saçların yıkanması da buraya yapışan polenlerin temizlenmesi açısından yarar sağlar.
* Çamaşırlarınızı evde kurutun:
Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır, üstlerine polen yapışabilir. Mümkünse polen mevsiminde çamaşır kurutma makinesi kullanılmalıdır.
* Kedi ve köpeğinizi yatak odanıza almayın:
Evcil hayvanlar yatak odasına sokulmamalıdır. Bu hayvanların dışarıda gezdiklerinde tüylerine yapışan polenler de alerjiye neden olabilir.
* Otomobilinizin filtresini yenileyin:
Polen tutucu hava filtreleri olan otomobilleri tercih edin. Otomobilinizin bakımı esnasında polen filtrelerini değiştirin.
* Önemli uyarı:
Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi irritanlardan uzak durmak, polen alerjisi olan kişinin şikayetlerinin ağırlaşmasını engeller.
Unutulmamalıdır ki; kişi kalıtsal olarak alerjiye eğilimli de olsa, alerji gelişiminde çevrenin rolü yadsınamaz. Alerjiye genetik yatkınlığı olan kişilerin alacağı alerji karşıtı önlemler, alerjik yakınmaların ortaya çıkmasını engeller ya da geciktirir.