'Bahar yorgunluğundan düzenli ve sağlıklı beslenerek kurtulun'

Her mevsim geçişinde yaşanan adaptasyon süreci bahar aylarında kendini daha ağır hissettirdiği belirtildi. Uzmanlar, uyku hali, ağrılar, halsizlik ve depresif ruh hali ile kendini belli eden bahar yorgunluğu yaşam kalitesini azalttığını kaydetti. Bu bağlamda, uzmanlar, bahar yorgunluğunun etkilerini azaltmak ve baharın tadını çıkarmak için uzman kontrolünde dengeli ve düzenli beslenmekten geçtiğini vurguladı.

Memorial Hastanesi Diyetisyenlerinden Emine Yüzbaşıoğlu, bahar yorgunluğu ihmal edilmemesi gereken ve beraberinde bazı hastalıkları da getirebilecek olan önemli bir tablo olduğunu söyledi. Bahar sabahlarında uyanmak ve güne başlamanın daha zor olduğunu kaydeden Diyetisyen Yüzbaşıoğlu, bu zorluğu aşmanın en basit çözümü güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak olduğunu dile getirdi. Yüzbaşıoğlu, şöyle dedi: "Yumurta, beyaz peynir, bol yeşillik, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, posalı ekmek sağlıklı bir kahvaltı menüsüdür. Genelde sağlıklı olarak düşünerek içilen taze sıkılmış meyve suları içerisinde bulunan meyve şekeri sebebiyle fazla kalori alımına neden olurken, kahvaltıdan kısa bir süre sonra tekrar açlık hissi oluşmasına neden olur. Bu sebeple kahvaltıda meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesi sağlık açısından daha uygundur."

'ÖĞÜN ARALARINI SIKLAŞTIRIN VE LİFLİ GIDALAR TÜKETİN'

Sağlıklı beslenmenin başlıca kuralının ise az ve sık yemek olduğunu vurgulayan Yüzbaşıoğlu, uzun süre aç kalmanın şekerin düşmesine (hipoglisemiye) neden olduğunu belirtti. Bununda, stres, baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetleri beraberinde getirdiğini anlattı. Bahar yorgunluğunda bu istenmeyen durumları yaşamamak için öğün aralarını sıklaştırması gerektiğini aktaran Yüzbaşoğlu, " 2-2,5 saat de bir sağlıklı atıştırmalar yapılmalıdır. Sağlıklı ara öğün olarak; meyve, süt veya ayran, galeta, hafif sütlü tatlılar tüketilebilir. Baharın gelmesiyle baş gösteren sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırmak için, günlük alınan posa miktarını artırmak gerekir. Öğünlerde salata yemek, kabuğu ile yenebilen meyveleri soymadan tüketmek, tam buğday, kepek, çavdar gibi posalı ekmek tercih etmek bu problemleri önlemek için başlıca çözümler arasında sayılabilir." ifadesini kullandı.

'ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRIN'

Fazla çay, kahve tüketimi içindeki tanenler sebebiyle vücutta su tutulmasına neden olduğunu dile getiren Yüzbaşıoğlu, mevsim değişikliklerinde vücudun adaptasyonu sürecinde vücutta ödem oluştuğunu, bu nedenle tüketilen tanenli içeceklerin ödemli durumu artıracağından, baharda bu tür içeceklerin sınırlandırılması gerektiğini ifade etti.

Yüzbaşıoğlu, "Adaçayı, papatya çayı, yeşil çay gibi bitki çayları rahatlatıcı ve ödem artırıcı etkisiyle bahar aylarında tercih edilmelidir. Ayrıca bahar aylarında su tüketimi artırılmalıdır." dedi. CİHAN
28 Nisan 2015 13:25
DİĞER HABERLER