Her sene bu zamanlar kendinizi halsiz, yorgun, uykusuz hissediyorsanız, sürekli eklem ağrılarınız varsa siz de bahar yorgunu olabilirsiniz.
Bahar aylarında havadaki pozitif yüklerin azalıp, negatif yüklerin artmasının bahar yorgunluğuna sebep olduğunu söylüyor Sema Hastanesi Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Mesut Başak. Büyük şehirlerde yaşayan insanların bahar yorgunluğunu daha çok hissettiklerini belirten Doç Dr. Başak havayı kirliliğinin, trafiğin, günlük stres ile birleşmesinin buna sebep olduğunu sözlerine ekliyor.
Bahar yorgunluğunun sebepleri
Beslenme alışkanlığı bozuklukları sonucunda yeterli vitamin, mineral alınmaması
Tiroid bezinin düzensiz çalışması. Özellikle tiroid bezinin az çalışması yorgunluk hissini arttırıyor.
Çay, kahve, sigara ve alkol tüketme alışkanlıkları
Tansiyon, kalp hastalığı, alerji, nezle ve bazı ağrı kesici ilaçların kullanımı
Stres, hava kirliliği, gürültü
Bahar yorgunluğu için alınabilecek önlemler
Bol bol su için
Düzenli ve dengeli beslenin
B ve C vitamini, Magnezyum, Çinko ve Potasyum zengini yiyecekler tüketin
Egzersiz yapın
Uyku düzeninizi bozmayın
Stresten uzak durun
Sigara, alkol ve kafeinden tüketmeyin
Her yorgunluk bahar yorgunluğu değildir.
Doç. Dr. Mesut Başak; her halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği, eklemlerde ağrı şikayetlerini bahar yorgunluğu olarak düşünmemek gerekiyor. Çünkü vücutta bu problemleri oluşturabilen başka hastalıklar da olabilir diyor ve ekliyor her yorgunluk bahar yorgunluğu değildir.
Doç Dr. Mesut Başak yorgunluğa sebep olabilecek hastalıkları anlatıyor;
Anemisi (kansızlık) olan hastalarda da halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği, eklemlerde ağrı şikayetlerine ilave olarak baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, ellerde ve ayaklarda üşüme, saç dökülmesi de görülebilir. Aneminin altından ise çok önemli ciddi hastalıklar çıkabilir.
Vitamin- B12 eksikliğinde bahar yorgunluğu belirtilerine ilave olarak, baş dönmesi, denge bozukluğu, vücutta çeşitli yerlerde uyuşma ve keçelenmelerin olması, unutkanlık, saç ve tırnaklarda dökülme şikayetleri de ortaya çıkar.
Hiperlipidemisi (kan yağlarının yüksek olması) olan hastalarda halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği, eklemlerde ağrı şikayetleri ile birlikte, baş ağrısı, baş dönmesi, denge bozukluğu, göğüste baskı hissi, vücutta uyuşmalar gibi bir çok belirtiler olabilir.
Hipotiroidi (tiroid bezinin tembelliği), hastalığında ise bahar yorgunluğundan farklı olarak üşüme, kabızlık, ciltte kuruluk, dilde büyüme, kolay kilo alma ve zor kilo verme, unutkanlık şikâyetleri bulunabilir.
Kronik Yorgunluk Sendromu’nda halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği, eklemlerde ağrı, ensede kerpetenle sıkıştırma hissi, baş ağrısı, gözlerinin önünde beneklerin uçuşması şikayetleri en az 6 ay devam eder.
Fibromiyalji Sendromu’nda vücutta çok yaygın ağrı (ağrımayan yer yok gibi), halsizlik, yorgunluk, depresyon (sebepsiz yere ağlama, sıkıntı hissi, derin nefes alma ihtiyacı, geceleri uyuyamama gibi) şikayetleri mevcuttur.
Bahar yorgunu olduğunuzu düşünüyorsanız, yorgunluğa sebep olabilecek diğer hastalıkların belirtilerini göz önünde bulundurup, şikayetlerinizi gözden geçirmenizde ve bir uzmana başvurmanızda fayda var.