Bakan Bilgin: Metro, tramvay tren gibi pazarda tüketici değil üretici olacağız

Bakan Bilgin: Metro, tramvay tren gibi pazarda tüketici değil üretici olacağız
ESKİŞEHİR (CİHAN)- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, önümüzdeki 8 yıl içinde geliştirilen milli sinyal sisteminin yaygınlaştırılarak marka haline getirileceğini, yine aynı süreçte her türlü demiryolu aracının ülkemizde üretilmesini planladıklarını belirterek, "Milli metro, milli tramvay, milli yüksek hızlı tren gibi. Türkiye'nin bu pazarda tüketici değil üretici olarak, satın alan değil satan ülke olarak yer alması lazım." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, çeşitli programlara katılmak üzere Eskişehir'e geldi.
Eskişehir'in havacılık ve raylı sistemler sanayisinin mevcut durumunu, sorunlarını, çözüm önerilerini, yakın ve orta vade perspektiflerini konuşacağını ve bu toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, "Eskişehir Cumhuriyetimizin tüm heyecanını, çabalarını ve başarılarını bünyesinde bulunduran bir şehrimizdir. Günümüzün Eskişehir'i, sanayisiyle, üniversiteleriyle, yetişmiş insan gücü ve sosyal yaşam ortamı ile bir çekim merkezidir. Ülkemizdeki kalkınma hamlesinin ivmelendiği son 12 yıllık süreçte Eskişehir'e yapılan ulaşım yatırımları tutarı toplamda 4 milyar TL'ye yaklaştı. 91 kilometrelik bölünmüş yol uzunluğu bu süreçte 304 kilometreye çıktı. Eskişehir, komşularına daha da yaklaştı." dedi.

ÜLKEMİZDE YÜKSEK HIZLI TRENLE TANIŞAN İLK ŞEHİR OLDU VE BAŞKENT'İN EN YAKIN KOMŞUSU KONUMUNA GELDİ

Eskişehir'in demiryolu ve havacılık ile özdeşleştiğini belirten Bilgin, "13 Mart 2009 tarihinde Eskişehir ülkemizde yüksek hızlı trenle tanışan ilk şehir oldu ve Başkent'in en yakın komşusu konumuna geldi. 2023 yılı 12.000 km Hızlı ve Yüksek Hızlı demiryolu ağı yapımı hedefleri çerçevesinde;Bugüne kadar yapılan Ankara-Eskişehir-İstanbul ve Ankara-Konya Yüksek Hızlı Demiryolu hatlarının yanısıra, Eskişehir-Antalya, Edirne-İstanbul, Ankara-İzmir, Ankara-Bursa, Yerköy-Kayseri-Ulukışla, Ankara-Yozgat-Sivas- Erzincan-Erzurum-KarsSamsun-Amasya-Çorum-Kırıkkale, Konya- Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep-Şanlıurfa-Habur, Hızlı demiryolu hatlarının yapımı tamamlandığında Eskişehir ülkemizdeki tüm hızlı ve yüksek hızlı Tren hattı ağının kavşak noktası haline gelecektir." diye konuştu.
BİRÇOK FİRMANIN FABRİKASININ ANA MERKEZİ DE ESKİŞEHİR'DE BULUNUYOR
İlk yerli lokomotifin yanı sıra, ilk milli otomobil "Devrim" de 1961 yılında Eskişehir'de üretildiğini belirten Bakan Bilgin, "Demiryollarının bel kemiğini oluşturan TÜLOMSAŞ'ın yanı sıra, Askeri ana jet üssü, ülkemizin tek Uçak Motor Fabrikası TUSAŞ ile Türkiye ve dünyada marka olmuş birçok firmanın fabrikasıyla ana merkezi de Eskişehir'de bulunuyor.Ayrıca Devlet Demiryollarının ihtiyacı olan personelin eğitildiği Eğitim Merkezi ile birlikte bu eğitim merkezi bünyesinde Ortadoğu Demiryolu Eğitim Merkezi kurularak, eğitimlere uluslararası boyut kazandırılmıştır.Eskişehir, hem raylı sistemlerde hem de havacılık alanında kümelenmeye giderek güçüne güç kattı.Demiryolu sanayisinin yerlileştirilmesi ve gelişmesi için belirlediğimiz hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı yapıyoruz. bu kapsamda da önümüzdeki 8 yıl içerisinde geliştirilen milli sinyal sisteminin yaygınlaştırılarak marka haline getirilmesini amaçlıyoruz. Yine aynı süreçte her türlü demiryolu aracının ülkemizde üretilmesini planlıyoruz.Milli Metro, Milli Tramvay, Milli Yüksek Hızlı Tren gibi.Türkiye'nin bu pazarda tüketici değil üretici olarak, satın alan değil satan ülke olarak yer alması lazım." dedi.

Endüstriyel ve Mühendislik detay tasarımına yönelik hizmet alım ihalesi çalışmaları devam ettiğini ifade eden Bakan Bilgin, "Önümüzdeki günlerde ihalesine çıkılacak 80 adet Yüksek Hızlı Tren Seti alımı işinde asgari yüzde 53 yerlilik şartı arayacağız. Bunun yanında yabancı firmalara yüzde 25 yerli ortak alma zorunluluğu getireceğiz. Bu ihale ile satın alacağımız trenlerin Lisans haklarının da devrini isteyeceğiz. Kendi Milli Yüksek Hızlı Tren yapım sürecimiz için bu şartlar önemli bir adım olacak. Yeni Nesil Milli Elektrikli - Dizel Tren Seti" nde konsept tasarımı yapıldı. Endüstriyel ve mühendislik detay tasarım çalışmalarına da başlandı. Yeni Nesil Milli Yük Vagonu Konsept Tasarımını da yaptık. Orta Vadede Milli dizel setlerimiz, milli yüksek hızlı trenimizi ve milli yük vagonumuzu memleketimizin hizmetine sunacağız." şeklinde konuştu.
SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇACAK BAZI YASAL DÜZENLEMELER YAPTIK VE YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ

Bilgin konuşmasını şöyle sürdürdü:"Sektörün önünü açacak bazı yasal düzenlemeler yaptıklarını söyleyen bakan Bilgin, 'Bu kapsamda yapılan en önemli yasal düzenleme Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanundur. Söz konusu kanunla ilgili ikincil mevzuat hazırlama çalışmalarında son aşamaya gelindi. Bu yıl ülkemizde sektörün serbestleşmesini de sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, Kalkınma Bakanlığımız tarafından üniversitelerde kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarını göz önüne alan uygulamalı çok disiplinli araştırma faaliyetlerinin gerçekleştirileceği büyük Bu noktadan hareketle Türk Sivil Havacılığımızın bütün potansiyelini harekete geçirerek ülkemizin güçlü geleceğini hazırlama çabası içerisindeyiz. Türk havacılığımızın havayolu ve hizmet sektörü kısmını başarı ile geliştirirken, sanayi ve üretim tarafını da ihmal etmemeye özen gösteriyoruz. Ülkemizin ilk milli insansız hava aracı ANKA da TUSAŞ tarafından özgün olarak geliştirildi. Ayrıca sivil sertifikasyona sahip olacak olan HÜRKUŞ eğitim uçağı ve ilk yerli taarruz helikopteri T129 ATAK da yine TUSAŞ tarafından üretildi. Bu projelerin hepsinde Eskişehir'deki havacılık firmalarını emeği oldu, katkısı oldu."

CİHAN
28 Mart 2015 13:14
DİĞER HABERLER