Bakan Bozdağ: Türkiye'de yargıya güven ve memnuniyette olumsuz noktadayız

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'de yargıya olan güven ve yargıdan memnuniyet konularında olumsuz bir noktada olunduğunu söyledi. Yargıdan memnuniyetin işin doğası gereği yüzde yüz olamayacağını savunan Bozdağ, "Türkiye olarak hem yargıdan memnuniyette hem de yargıya güvende olumsuz noktada olduğumuzu ifade etmek isterim. Bütün amacımız, bu olumsuzluğu 'olumlu' noktaya çevirmek" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığı ile bağlı kurumlar olan Anayasa Mahkemesi, Türkiye Adalet Akademisi, Yargıtay, Danıştay ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ceza ve İnfaz Kurumları, Tutukevleri İş Yurtları Kurumu bütçe, kesin hesap ve Sayıştay Raporları görüşülerek kabul edildi. Toplantının soru cevap bölümünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyon üyelerin soru, eleştiri ve görüşlerine cevap verdi.

Türkiye'nin yargıya güven endeksinde yüzde 30'larda olduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ, güven ile memnuniyetin farklı şeyler olduğunu ancak her iki kıstasta da 'olumsuz bir noktada' olduğumuzu söyledi. Yargıdan memnuniyet konusunda diğer kurumlardan memnuniyet gibi değerlendirilmemesi gerektiğini savunan Bozdağ, "Çünkü, yargıya işi düşenlerin yarısı kaybediyor, yarısı kazanıyor. Kazanan da istediği gibi kazanamıyor. Dolayısıyla yargıya işi düşenlerin sağlıkta ya da ulaşımda olduğu gibi tamamının memnun olduğu bir sonucu elde işin doğası gereği gerçekten çok zor gözükmektedir." ifadelerini kullandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan yıllara göre adalet sisteminde memnuniyet oranlarının 2014'de bu rakamın yüzde 50,8 olduğunu söyleyen Bozdağ, yargıya güvenin ise yargıya işi düşsün ya da düşmesin yargıya işinin düştüğü zaman adaletin doğru tecelli edeceğine dair kanaati ortaya koyduğu söyledi. Bozdağ, "Bu konuda anketlerdeki durumumuz iyi gözükmüyor. Üniversitelerin bazılarına göre düşük bazılarına göre de biraz daha farklı. OECD verilerine göre yargı sistemine güveni olan vatandaşların yüzde 2014 yılında Türkiye'de yüzde 48 olarak gözüküyor. Türkiye olarak burada olumsuz bir noktada olduğumuzu, hem memnuniyette hem de burada (güvende) olumsuz noktada olduğumuzu ifade etmek isterim. Bütün amacımız da bu olumsuzluğu 'olumlu' noktaya çevirmektir. Olumlu olması için de gayret ediyoruz." diye konuştu.

BOZDAĞ: 'BİZ TEK BAŞIMIZA YAPABİLİRİZ' DERSEK, YANLIŞ OLUR

Yargıya güveni sadece Adalet Bakanı olarak tesis etme imkânlarının olmadığını ileri süren Bekir Bozdağ, "Esasında yargıya güveni hem hükümetin yapacağı çalışmalar hem yargıda görev yapanların verdikleri adil kararlarla bunu tesis edebilirler. 'Biz (Adalet Bakanlığı) tek başımıza bunu yapabiliriz' dersek, yanlış olur." değerlendirmesinde bulundu. Bazı hakimlerin sanıkların kravat taktıkları için ceza indirimi uyguladığını söyleyen Bozdağ, "Zaman zaman çıkan bazı olumsuz örnekler nedeniyle bütün herkes aynı uygulamayı yapıyormuş gibi bir algı oluşuyor. Yargıda görev yapanların buna daha fazla dikkat etmesi bizim de temel arzumuzdur." ifadelerini kullandı. CİHAN
15 Şubat 2016 22:13
DİĞER HABERLER