Bakan Eker: Buğday üretimde bu sene rekor bekliyoruz

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu sene Cumhuriyet tarihinin yeni bir rekor kıracağını söyledi. Eker, Türkiye'nin buğday üretiminin 22,5 milyon tonu aşmasını beklediklerini söyledi.

Bakan Mehdi Eker, Sıhhıye Gür Kent Otel'de Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin 66. kuruluş yılı etkinliği ve ödül törenine katıldı. Konuşmasında bu sene Türkiye'nin buğday üretimin 22,5 milyon tonu aşmasını beklediklerini söyleyen Bakan Eker, benzer bir rekoru da 2013 yılında kırdıklarını kaydetti. Eker, şunları dile getirdi:

"Türkiye'nin buğday üretimi 22 milyon tona çıkmıştı. Bu sene 22,5 milyon tonu aşmasını bekliyoruz. Toplam hububat üretimimiz bu sene 38,5 milyon ton. 6,5 milyon tona yakın bir mısır üretimi bekliyoruz. 1 milyon ton civarında çeltik üretimi bekliyoruz. Bunların tamamı Cumhuriyet tarihinin rekorlarıdır. Biz 2005 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti olarak dünyada en fazla buğday unu ihraç eden ya 1 numaralı ülkeyiz ya 2 numaralı ülkeyiz. Son 3-4 yıl içerisinde de birincilik bizim elimizde dünyada hiçbir ülke bizim kadar buğday unu ihraç etmiyor. Bizim buğdayda kendi ihtiyacımız 19 milyon ton daha önce 18 milyon tondu nüfus ve turist sayısının artışı ile birlikte 19 milyon tona çıktı. Yani 19 milyon ton buğday ürettiğimizde biz kendi iç ihtiyacımızın tamamını zaten karşılıyoruz. 19 milyon ton üzerinde buğday ürettiğimiz zaman bunu ihraç ediyoruz. Geçen sene ve önceki seneler ihraç ettik. Fakat ihraç ettiğimizin fazlasını satıyoruz üstüne sanayi ve ihraç kapasitemiz var yani dünyanın bir çok ülkesi ile bağlantılar yapmışız dolayısıyla biz kendi üretim fazlamızı satmanın dışında ona ilaveten ihraç etmek kaydıyla işlemek üzere ithalat yaptırıyoruz ki onu da dünyaya satalım."

Bakanlık olarak son 12 yılda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Eker, konuşmasına şöyle devam etti:

"Destekleme politikalarımızı geliştirdik. Tarım sektörünü yeniden yapılandırırken, alt yapı meselelerin yanında bir de destekleme politikalarında değişiklik yaptık. Tarımda 52 çeşit destek gündeme getirdik. Hayvancılığı başlı başına desteklenen bir alan haline getirdik. Bizim dönemimizde bizimle beraber oluşturulan, projelendirilen, hayata geçirilen ve bugün netice aldığımız, belirli bir düzeye getirdiğimiz faaliyetlerdir. Tarım çok geniş bir konu, içinde gıda var, su ürünleri var, tarıma dayalı sanayi var. Bunların hepsi ile önemli gelişmeler sağladık. Bütün bunları yaptık. Bu sene 10 milyar lira Türk çiftçisine karşılıksız nakdi hizmet veriyoruz. Yaklaşık 10 senedir tarımsal üretim hasılası bakımından Avrupa'da bir numarayız. Biz dünyanın en büyük şuanda 7'nci büyük tarım ekonomisiyiz."
CİHAN
23 Haziran 2015 16:26
DİĞER HABERLER