Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, "Her şeyden önce kadın bakan olarak her türlü şiddeti güçlü bir şekilde kınıyorum. Kadına yönelik şiddet bir insanlık suçudur." dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan açılış ve programlarına katılmak üzere Sivas'a geldi. Valilik önünde Vali Alim Barut tarafından karşılanan Bakan Gürcan, Vali Barut'u ziyaretinde Valilik defterini imzaladı. Vali Barut'tan şehir ile ilgili bilgi alan Bakan Gürcan, kimsesiz çocuklar, engelliler ve yaşlılar başta olmak üzere sığınma talebinde bulunan her bireye ve kadına yardım eden, onlara devletin şefkat elini uzatan bir bakanlık olduklarını ifade etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, daha sonra temel atma ve açılış törenine katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler Vakfı hizmet binası, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi ile Suşehri sosyal Hizmet Merkezi'nin açılış törenleri toplu olarak gerçekleştirildi. Törene TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile çok sayıda davetli katıldı.
ACILARA ORTAK OLMAYA ÇALIŞIYORUM
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan törende yaptığı konuşmada, ülkenin zor günlerden geçtiğini, aynı zamanda ve 1 Kasım seçimlerine hazırlandığının altını çizdi. Gürcan, şöyle devam etti: "Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu bugünlerde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği gibi tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet düsturuyla milletimizin en doğru kararı vereceğine inancım tamdır. Son bir haftadır her gün başka bir şehrimizi ziyaret ediyorum. Her gittiğim yerde şehit aileleriyle mutlaka görüşüyorum. Ama her gün maalesef şehit haberleri almaya devam ediyoruz. Bu durum hepimizi üzdüğü gibi bakan olmanın ötesinde bu ülkenin bir evladı, bir anne olarak beni derinden yaralıyor ve üzüyor. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabır ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Biz acılara ortak olmaya çalışıyoruz. Ama bundan önemlisi başka şehitler olmaması için millet olarak tek vücut olmanın zamanı gelmiştir. Bu birliği, bu gücü, bu dayanışmayı bugün gösterme zamanıdır. Çocuklarımızın geleceği için bekleyecek ve kararsız kalacak zamanımız yoktur. Ülkemiz geldiği noktaya asla geri dönmeyecek. Kadınlarımız iyi eğitim aldıkça, çocuklarımız daha iyi yetiştikçe devlet koruması altındaki bizim çocuklarımız bu ülkesini seven insanlar oldukça 2023 hedeflerimize azimle, kararla yürümeye devam edeceğiz."
ŞİDDET ÖNLEME MERKEZİ 85 BİN VATANDAŞA HİZMET VERDİ
Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım olan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'nin birini daha Sivas'ta hizmete açtıklarını kaydeden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Gürcan, şu ifadeleri kullandı: "Bu merkezlerle şiddet mağduru kadınların mağduriyetini azaltmak, ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. Böylece şiddet eve girmeden önlensin ve şiddete uğrayan sahipsiz kalmasın. Hala 36 şehirde faaliyet gösteren bu merkezler, 65 bin kadın ve 17 bin çocuk, 2 bin erkek olmak üzere 85 bin vatandaş hizmet almıştır. Şiddeti önleme merkezine gelen 65 bin kadının içinde şiddete uğrama ihtimali olan ve eğitim almaya gelen kadınlar da buna dahildir. Gönül ister ki bu kuruluşlara hiç ihtiyaç olmasın. Kadınlarımız mağduriyetler yaşamasınlar. Ama maalesef bunlar günümüz dünyasının en önemli sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır. Her şeyden önce kadın bakan olarak her türlü şiddeti güçlü bir şekilde kınıyorum. Kadına yönelik şiddet bir insanlık suçudur. Her nerden kimden gelirse gelsin. Masum, savunmasız insanların şiddete maruz kalması hiçbir şekilde kabul edilemez. Kadın annedir, kadın evi direğidir. Elleri öpülesi annelerimize, kadınlarımıza, çocuklarımıza, kızlarımıza yönelik her türlü şiddete karşı birlikte hareket edeceğiz. Toplumsal duyarlığı artırmak konusunda basın mensuplarına da önemli görevler düşmektedir."
ŞİDDET ZAYIFLARIN VE KORKALARIN İŞİ
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ise Türkiye'nin sosyal bir devlet olduğunu ve bu dönemde bunun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Çünkü yardıma muhtaçlar, çocuklar, kadınlar, engelliler, öksüzler ve yetimler ile toplumdan kendisi soyutlanmış kimselere yardım elini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapıyor." diye konuştu.
Sosyal devlet olarak yoksulluğu azalttıklarını kaydeden Meclis Başkanı Yılmaz, "Yoksulluk göreceli bir kavram, bize göre hala çok yoksul var. Uluslararası literatüre göre günlük 4.3 doların altında harcayanlar yoksul olarak kabul ediliyor. 2002'de günlük 4.3 doların altında harcayanların oranı yüzde 30'dan fazlaydı. Şimdi ise yüzde 2.1'e düştü. 1.6 milyon aylık geliri 400 liranın altında olan insanlarımız var. Muhakkak ki bu yoksulluğu çözmemiz lazım, epey mesafe aldık, ama yetersiz." dedi.
Yılmaz, şiddetin zayıfların ve korkakların işi olduğuna değinerek, "İnsan olana zayıflık ve korkaklık yakışmaz. Korunması gereken hanımlarınıza veya çocuklarınıza şiddet uygulanırsa, mutlaka Rabbimin huzurunda hesap verilir. Sivas'ta şiddet önleme ve izleme merkezinin hiç çalışmayacağını umuyorum." sözlerini kullandı.
Konuşmaların ardından Müftü Recep Şükrü Balkan'ın dua etmesiyle TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan ve protokol üyeleri ile butona basarak toplu temel atma ve açılışları temsili olarak gerçekleştirildi.
CİHAN